Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Почина Пако Рабан, непослушното дете на френската мода

Пако Рабан в Киев през 2006 г. Модният дизайнер избягваше публични събития в последните 20 години. Снимка: Olena Golub/Wikipedia, CC BY-SA 4.0 - Почина Пако Рабан, непослушното дете на френската мода

Пако Рабан в Киев през 2006 г. Модният дизайнер избягваше публични събития в последните 20 години. Снимка: Olena Golub/Wikipedia, CC BY-SA 4.0

Пако Рабан, наричан често enfant terrible („непослушното дете“) на френската мода, си отиде на 88 години, гласи съобщение във Фейсбук страницата на неговата компания. Дизайнерът, свързван често и с успешния си парфюмериен бизнес, доби популярност през 60-те, но се оттегли от индустрията през 1999 г. и от тогава рядко се появяваше публично.

Рабан си проправя път в света на елитарната френска мода с дръзката дебютна колекция, в която представя рокли от съвременни материали, включително пластмаса и метал. Идеята силно разгневява френската преса, но в крайна сметка споровете около концепцията му носят голяма слава.

Бизнесът на Рабан получава нов живот, когато преминава под крилото на компанията „Пуч“ през 2011 г.

„Пако Рабан направи престъпването на правилата магнетично – се казва в изявление от компанията. – Кой друг би могъл да накара модните парижанки да поискат рокли от пластмаса и метал? Кой, освен Пако Рабан, би могъл да представи аромат, наречен „Calandre“ – дума с буквално значение „решетка на автомобилен радиатор“ – и да го превърне в икона на съвременната женственост?“

Роден през 1934 г. като Франсиско Рабанеда и Куерво в испанския град Сан Себастиан, Пако Рабан преобладаващо развива кариерата си във Франция и щеше да навърши 89 години на 18 февруари.

Веднъж представил модната си линия с пластмаса и метал, дизайнерът предизвиква голям интерес в Америка и започва да експериментира с хартия, нестандартни копчета, животинска козина и други, обличайки за светски събития Миа Фароу, Одри Хепбърн и Джейн Фонда. Въпреки нестандартните си модели и определянето на проектите му като футуристични, той продължаваше да твърди, че в дрехите му няма нищо необичайно:

„Аз съм един от най-класическите модни дизайнери. Барокови са Баленсиага, Живанши и Карден.“

Едно от най-ценните му качества е предусещането за бъдещето– в средата на 90-те вече знае, че интернет ще изиграе ключова роля в модната търговия и става един от първите дизайнери, осмелили се да представят парфюмен аромат онлайн. Така „XS Pour Elle“ става достъпен в интернет месеци преди да се появи на рафтовете във физическите магазини, а самият Рабан участва в рекламната кампания като организира чатове на живо с клиенти.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg