Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Почина Павел Васев, много ценен и за киното, и за театъра

Павел Васев (1951 - 2019). Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков - Почина Павел Васев, много ценен и за киното, и за театъра

Павел Васев (1951 - 2019). Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков

Отиде си Павел Васев – личност с изключителен принос и за киното, и за театъра, един от най-добрите мениджъри в българската култура. Новината за смъртта на режисьора е потвърдена пред „24 часа“ от Вежди Рашидов, председател на Комисията по култура и медии в парламента, негов близък приятел. В началото на тази година Васев получи инсулт в Москва и благодарение на усилията на Рашидов, през май бе транспортиран до България с правителствения „Фалкон“.

Той бе сред най-ценените фигури в родното изкуство – и то във враждуващи помежду си лагери. И може би е единственият, който поставя в едно положително изречение антиподи като Вежди Рашидов и Александър Морфов, Светлин Русев и Георги Господинов.

Павел Васев е работил за културата на различни позиции – като председател на Съюза на филмовите дейци, директор на Студия за телевизионни филми „Екран“, зам.-министър на културата, директор на Народния и на Сатиричния театър, директор на Националния филмов център, последно бе директор на Българския културен център в Москва. Навсякъде бе обичан от колегите си на всички позиции, а самият той често можеше да бъде видян да работи редом до тях, случваше се дори лично да шофира служебния бус на театъра. На прощалното му парти в Народния, когато реши да напусне театъра, присъстващите изразиха привързаността си, като си залепиха подобен на неговия прословут мустак. А още от студентските години приятелите му го наричат Панаеф, на името на популярен руски литературен критик, тъй като Васев бе голям почитател на руската литература, философия, театър…

Роден е в София на 15 април 1951 г. Завършва средно образование в Югославия, където баща му е дипломат. Учи във Филмовата академия в Белград, след това завършва и ВИТИЗ (НАТФИЗ) със специалност театрална режисура. Автор на документални филми, през 90-те е кинопродуцент.

Независимо от длъжността, която заемаше, Павел Васев беше непримирим към проблемите и най-вече безпаричието в българската култура, не се свенеше да влиза в битки и ги водеше разпалено. В едно свое интервю през 2017-а, например, той заяви, че държавата може да вдигне парите за култура, но не иска – по думите му, от промените насам бюджетът на Министерството на културата е бил съкратен с около 200 млн. лв. А като причина за застоя в българската култура определи самия застой – „любима среда на българските политици“.

„Единственият истински противник на безпросветни политики, прокарвани „от името на народа”, е културата, защото тя е фундаментът на демокрацията“, каза той преди време.

ПАВЕЛ ВАСЕВ: НЯМА ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА ЗА КУЛТУРАТА, САМО БЮДЖЕТ 

Павел Васев бе и автор на „Площад Славейков“ – последният му текст бе по казуса с отхвърления от НФЦ проект на актьора Руси Чанев.

Мир на праха му!

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах