Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Почина Пер Улув Енквист, един от най-големите шведски писатели

По негов сценарий снима Ингмар Бергман

Пер Улув Енквист (1934 - 2020). Снимка: Стопкадър от видео на Датската кралска библиотека - Почина Пер Улув Енквист, един от най-големите шведски писатели

Пер Улув Енквист (1934 - 2020). Снимка: Стопкадър от видео на Датската кралска библиотека

Пер Улув Енквист, един от най-видните представители на шведската литература, почина на 25 април в съня си след кратко боледуване, съобщи съпругата му пред шведски медии.

Роден през 1934 г. в Хьогбел, Енквист добива световна известност като романист, драматург и киносценарист. Кариерата си започва като колумнист във вестник, скоро след това работи като водещ на токшоу. През 1973 г. става професор по литература в Лос Анджелис, но по-късно се завръща в Швеция и се отдава изцяло на писателска дейност.

Пише интелектуална историческа проза. Опирайки се на биографиите на известни хора, той строи наситено с трагична атмосфера повествование. Един от най-известните му романи е „Посещението на придворния лекар“ (на български издаден от „Хемус-Груп“ през 2004 г.). В него Енквист разказва историята за възхода и падението на Йохан Струензе, първия министър на датския крал Кристиан VII. В почти всичките си книги Енквист използва и похватите на психоанализата, за да разкрие характера на героите си.

Неговата пиеса „Създатели на образи“ за живота на Селма Лагерльоф е екранизирана от Ингмар Бергман през 2000 г.

Носител е на много литературни награди, сред които и наградата на Шведската кралска академия.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg