Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Почина Петър Пашов, вдъхващ живот на куклите

Пашата си е отишъл на 61 години

През годините Петър Пашов е реализирал над 50 постановки. - Почина Петър Пашов, вдъхващ живот на куклите

През годините Петър Пашов е реализирал над 50 постановки.

Петър Пашов, един от най-изтъкнатите български куклени режисьори, почина на 61 години, съобщават от НАТФИЗ, където той преподаваше. Поставил в кариерата си знакови спектакли като „Светлосиният Петър“, „Пук“, „В Лунната стая“, „Дон Кихот“, „Кентървилският призрак”, „Честна мускетарка“ и др., от 1992 г. Пашата бе директор на експерименталния театър „Ателие 313“.

Пашов завършва ВИТИЗ „Кръстю Сарафов“, режисура за куклен театър в класа на проф. Николина Георгиева и актьорско майсторство за куклен театър при к.и.н. Елена Владова.

През годините е реализирал над 50 постановки в България, Полша, Македония, САЩ, Чехия, Хърватия, Босна и Херцеговина, Сърбия и др. Спектаклите му са били представяни на редица международни фестивали – в Югославия, Македония, Гърция, Турция, Хърватия, Словения, Австрия, Чехия, Полша, Словакия, Германия, Холандия, Швейцария, Франция, Русия, Румъния, Мексико, Индия…

Доц. Петър Пашов е носител на множество награди, сред които годишното отличие на Съюза на артистите в България за режисура, голямата награда за режисура „Златен делфин“ – Варна, Първа награда за режисура на IV национален преглед на държавните куклени театри-85 г.; призове „Астра”, „Пиеро“, награди на Пловдив, на Пловдивското театрално общество, на Академия „Куклар“ и др.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Хайде и утре

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах