Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Почина пианистът Христо Илиев

Отиде си впечатляващ музикант с широки културни интереси и артистично обаяние

Изпълнител с огромен репертоар, наред с интерпретациите на Хендел, Скарлати, Брамс, Бузони, Барток, Матоушек, Кубик и други, Христо Илиев е осъществил множество премиери на произведения от български композитори. Снимка: Министерство на културата - Почина пианистът Христо Илиев

Изпълнител с огромен репертоар, наред с интерпретациите на Хендел, Скарлати, Брамс, Бузони, Барток, Матоушек, Кубик и други, Христо Илиев е осъществил множество премиери на произведения от български композитори. Снимка: Министерство на културата

Почина пианистът Христо Илиев, съобщи Министерството на културата, позовавайки се на семейството на музиканта. Илиев си е отишъл в неделя.

Музикантът е завършил Националната музикална академия, учил е при професори като Люба Енчева, Галунка Белчева, Величка Савова. Носител на наградата „Панчо Владигеров”, концертирал в България, в цяла Европа и в Америка.

Изпълнител с огромен репертоар, наред с интерпретациите на Хендел, Скарлати, Брамс, Бузони, Барток, Матоушек, Кубик и други, Илиев е осъществил множество премиери на произведения от български композитори. С удоволствие изпълнява творби на Димитър Ненов, Панчо Владигеров, Стефан Икономов и др. Член на Съюза на българските композитори.

От 1990 г. Христо Илиев живее в Холандия, бил е професор в консерваторията в Енсхеде. Обучавал е холандските студенти в любов към българската музика и заедно са изнасяли концерти както в Холандия и цяла Европа, така и в България.

Впечатляващ пианист с широки културни интереси и артистично обаяние, той продължава делото на баща си – композитора Илия Илиев, както и на именития си дядо, музикалния деятел и учен Васил Стоин.