Почина пианистът Явор Димитров, дълги години директор на Филхармонията

Явор Димитров (1961 - 2021) - Почина пианистът Явор Димитров, дълги години директор на Филхармонията

Явор Димитров (1961 - 2021)

На 59 години си отиде пианистът Явор Димитров. Новината съобщават от Софийската филхармония, където дълго време той бе директор.

Смъртта му е настъпила внезапно на 13 януари. Преди два месеца Димитров е диагностициран с коронавирус, получил е двустранна пневмония и е бил хоспитализиран. Причината за кончината му е инфаркт.

„С много болка съобщаваме, че днес внезапно ни напусна Явор Димитров – дългогодишен директор на Софийската филхармония. Музиката беше негова кауза и смисъл на живота му. А Софийската филхармония – голямата му любов. Поклон пред паметта му! Почивай в мир!“, гласи съобщението за смъртта му в страницата на Филхармонията.

Явор Димитров бе начело на Софийската филхармония в продължение на 12 години – от 2002-а до 2014-а. През 2019-а той оглави дирекция „Музикална къща БНР“ и менажира музикалните състави в Радиото.

Фантастико

Димитров е завършил „пиано“ в Националната музикална академия през 1987 г., същевременно учи композиция при проф. Михаил Пеков. През 1993 г. получава диплом от Университета „Джон Хопкинс“ (САЩ) за защитен проект за устройство и начин на създаване на организации, сдружения, фондации и др., свързани с гражданското общество. В периода 1994­-95 Димитров е на едногодишна специализация по камерна музика в Музикалната академия при проф. Ангел Станков. От 1998 г. следва право в Югозападния университет в­ Благоевград.

Преподавал е в столичното музикално училище, в Благоевград, в Музикалната академия, в Нов български университет.

В периода 1993­-97 е директор на Националния център за музика и танц при Министерството на културата. През 1996 г. създава фондация „Млади музикални дарования“. Инициатор и организатор е на Националния конкурс „Нашите деца свирят Бах“, Благоевград (1992); „Преглед на клавирните дуа“,­ София (1993-98); Международния конкурс „Млади музикални дарования“ (1994 ­- 2002). През 1990 г. заедно с Теодора Несторова създава клавирно дуо „Теди и Явор“.

Автор е на камерна музика и на поппесни.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах