Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Почина пианистът Явор Димитров, дълги години директор на Филхармонията

Явор Димитров (1961 - 2021) - Почина пианистът Явор Димитров, дълги години директор на Филхармонията

Явор Димитров (1961 - 2021)

На 59 години си отиде пианистът Явор Димитров. Новината съобщават от Софийската филхармония, където дълго време той бе директор.

Смъртта му е настъпила внезапно на 13 януари. Преди два месеца Димитров е диагностициран с коронавирус, получил е двустранна пневмония и е бил хоспитализиран. Причината за кончината му е инфаркт.

„С много болка съобщаваме, че днес внезапно ни напусна Явор Димитров – дългогодишен директор на Софийската филхармония. Музиката беше негова кауза и смисъл на живота му. А Софийската филхармония – голямата му любов. Поклон пред паметта му! Почивай в мир!“, гласи съобщението за смъртта му в страницата на Филхармонията.

Явор Димитров бе начело на Софийската филхармония в продължение на 12 години – от 2002-а до 2014-а. През 2019-а той оглави дирекция „Музикална къща БНР“ и менажира музикалните състави в Радиото.

Димитров е завършил „пиано“ в Националната музикална академия през 1987 г., същевременно учи композиция при проф. Михаил Пеков. През 1993 г. получава диплом от Университета „Джон Хопкинс“ (САЩ) за защитен проект за устройство и начин на създаване на организации, сдружения, фондации и др., свързани с гражданското общество. В периода 1994­-95 Димитров е на едногодишна специализация по камерна музика в Музикалната академия при проф. Ангел Станков. От 1998 г. следва право в Югозападния университет в­ Благоевград.

Преподавал е в столичното музикално училище, в Благоевград, в Музикалната академия, в Нов български университет.

В периода 1993­-97 е директор на Националния център за музика и танц при Министерството на културата. През 1996 г. създава фондация „Млади музикални дарования“. Инициатор и организатор е на Националния конкурс „Нашите деца свирят Бах“, Благоевград (1992); „Преглед на клавирните дуа“,­ София (1993-98); Международния конкурс „Млади музикални дарования“ (1994 ­- 2002). През 1990 г. заедно с Теодора Несторова създава клавирно дуо „Теди и Явор“.

Автор е на камерна музика и на поппесни.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС