Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Почина пионер в жанра direct cinéma, носител на „Оскар“

През 2013-а Дон Пенебейкър получи  „Оскар“ за цялостен принос. Снимка: Уикипедия - Почина пионер в жанра direct cinéma, носител на „Оскар“

През 2013-а Дон Пенебейкър получи „Оскар“ за цялостен принос. Снимка: Уикипедия

На 94 години почина американският режисьор-документалист Дон Пенебейкър, един от пионерите в жанра direct cinéma. Смъртта му е настъпила на 1 август в дома му в Лонг Айлънд, съобщава агенция „Асошиейтед прес”, позовавайки се на семейството му. През 2013 г. Дон Алън Пенебейкер бе почетен с „Оскар” за цялостен принос към киноизкуството.

По време на Втората световна война Пенебейкър служи в армията, а след това учи в Йейл и работи като инженер, основавайки „Electronics Engineering“ (първата компютърна система за резервации на самолетни билети), в средата на 50-те започва филмовата си кариера.

В „Primary”, един от ранните си филми, той разказва за предизборната битка между Дж. Ф. Кенеди и Хюбърт Хъмфри на първичните избори. „Crisis“ хроникира конфликта между президента Джон Ф. Кенеди и главния прокурор Робърт Кенеди с губернатора на Алабама Джордж Уолъс относно десегрегацията в училищата.

По-късно Пенебейкър се преориентира към истории за музиканти – през годините прави филм за Боб Дилън „Не гледай назад“, Дейвид Боуи („Зиги Стардъст и паяците от Марс“), Джими Хендрикс („Джими свири в Монтерей“) и „Депеш Мод“ („101“).

Америка за България

Филмът му „The War Room” за предизборната кампания на Бил Клинтън от 1992 г. бе номиниран на „Оскар” в категорията за „най-добър документален филм”.

Отличителна черта в работата на Пенебейкър е използването ръчна камера, често без глас зад кадър и интервюта – само „прост, директен” разказ на събитията. Заснел е общо над 60 филма.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3