Почина писателят Александър Томов

Последният филм по негов сценарий чака края на пандемията, за да тръгне по кината

Александър Томов (1944 - 2020) - Почина писателят Александър Томов

Александър Томов (1944 - 2020)

На 76 години си отиде писателят и сценарист Александър Томов. Тъжната вест потвърди съпругата му Екатерина Томова пред „Площад Славейков“. Починал е внезапно в сряда сутринта.

В последните години той боледуваше, стоеше си вкъщи, обездвижил се беше, сподели съпругата му.

„Но не се откъсна от нашия свят, от интересите си, въпреки болестта – гледаше телевизия, вълнуваше се от събитията, от литературата, четеше дори вестници“, разказа Томова.

Александър Томов създава сценарии за филми като „Маргарит и Маргарита“, „Елегия“, „Романтична история“, „Пантуди“, „Смъртта може да почака“… Автор на политическите книги „Корупция“, „Новобогаташи“, „Четвъртата власт“, „Новите варвари“, пише и исторически романи – „Пурпур“, „Византийски лабиринт“, „Императрица Теофано“, „Йешуа“.

Член е на Националния съвет за радио и телевизия и негов председател от 1998 г. до 2001 г.

Преподавател по кинодраматургия в Югозападния университет „Неофит Рилски“ и в Нов български университет.

Заради коронавируса последният филм по сценарий на Александър Томов не може да тръгне по кината. След една премиера, „Останалото е пепел“ на режисьора Георги Костов чака края на пандемията. Във филма за Атанас Буров с Асен Блатечки в главната роля, участва и актьорът Бен Крос, който си отиде на 18 август тази година.

Поклонението ще бъде на 24 октомври, събота, от 14 ч. в църквата на Централните софийски гробища.

„Площад Славейков“ изказва съболезнования на семейството му!

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Хайде и утре

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах