Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Почина писателят Джон льо Каре, създал велики шпионски романи

Бивш разузнавач от времето на Студената война, историите му звучаха така автентично, че бяха приемани като откровения

Джон льо Каре (1931 - 2020). Снимка: ЕПА/БГНЕС - Почина писателят Джон льо Каре, създал велики шпионски романи

Джон льо Каре (1931 - 2020). Снимка: ЕПА/БГНЕС

Авторът на класически шпионски романи Джон льо Каре почина от пневмония в болница в Корнуол, Великобритания, на 89-годишна възраст, съобщиха от литературната агенция Curtis Brown, ангажирана с цялата му литературна дейност.

„Той беше гигант на английската литература, показал облика на епохата на Студената война, и безстрашно говореше истината в лицето на властимащите в последващите години”, се казва в съобщението на агенцията.

Льо Каре пише от началото на 60-те години на миналия век. Истинското му име е Дейвид Джон Мур Корнуел. Завършил е Оксфорд и още в университета е вербуван от британското контраразузнаване. Първоначално преподава в най-престижното училище в Англия – колежа Итън, а по-късно минава на щатна работа в контраразузнаването. Работи под дипломатическо прикритие в Западна Германия. По това време започва да пише романите си за шпионите през Студената война. Когато идва успехът, напуска държавната служба.

Книгите на Льо Каре се характеризират с безупречен език, сложни психологически прозрения и отсъствие на супергерои. Благодарение на него влизат в широка употреба много думи от терминологията на спецслужбите. Например думата „къртица”, с която се наричат внедрените агенти, става популярна след излизане на неговия роман „Дама, поп, асо, шпионин” през 1974 г.

Книгите му бяха плод на неговото въображение, но читателите ги приемаха не просто като истина, а като някакво откровение. Третият му роман го прави прочут – „Шпионинът, който дойде от студа“ (1963). Греъм Грийн казва, че това е най-добрата шпионска история, която е чел. Историята звучи толкова убедително, особено предвид миналото на Льо Каре. През 2013-а писателят казва, че ръкописът на този роман е бил четен преди отпечатването му в тайните служби и е бил одобрен, защото бил пълна измислица, не оповестява секретна информация.

След като десетилетия личността му обвита в загадъчност, през 2016 г. Льо Каре разказа живота си в  биографичната книга „The Pigeon Tunnel“. Разказва как майка му напуска семейството, когато синът ѝ е 5-годишен, как през годините баща му го е пребивал и е имал самотно детство. Описва как става шпионин, а по-късно и писател, канен на обяд от Маргарет Тачър и Рупърт Мърдок. Четиридесет години живее в Корнуол, женил се е два пъти, има син Никълъс, който също пише. Льо Каре казва, че никога не е бил образец за съпруг, нито примерен баща, първата му любов е писането.

Последният му роман „Agent Running in the Field” излезе през 2019 г. Много от книгите му са екранизирани за големия екран и за телевизията.

Льо Каре е носител на наградата „Съмърсет Моъм” и на медала „Гьоте”, връчван от „Гьоте институт”.

Много от романите му са преведени на български език.

Съболезнованията си изказаха колеги писатели.

„Тази ужасна година отне литературен гигант и духа на хуманизма“, написа Стивън Кинг.

Робърт Харис сподели в социалните мрежи, че новината му е донесла голямо отчаяние.

Един от великите следвоенни британски романисти, незабравим, уникален характер“, каза още той.

Гали Олдман, актьорът в ролята на Джордж Смайли във филма „Дама, поп, асо, шпионин“ (2011), написа:

„За мен Джон льо Каре бе много неща. Бе, разбира се, много голям писател, истински „собственик“ на сериозните, сложни шпионски романи – той бе самият притежател на жанра. Той беше много щедър със своята креативност и винаги истински джентълмен“.

Персонажът, с който читателите ще го запомнят, е Джордж Смайли, който Маргарет Атууд определя за „ключ към разбирането на средата на ХХ век“.

„Ако има друг съвременен писател, който да е предизвикал такава наслада у мен, в момента не мога да го назова“, каза Стивън Фрай.

Вижте още: ДЖОН ЛЬО КАРЕ: БРЕКЗИТ Е ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА НЕКАДЪРНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА ДЪРЖАВАТА

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС