Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Почина писателят Едуард Успенски, баща на Крокодила Гена

Едуард Успенски (1937 - 2018). Снимка: Клуб Z - Почина писателят Едуард Успенски, баща на Крокодила Гена

Едуард Успенски (1937 - 2018). Снимка: Клуб Z

На 80 години почина знаменитият руски детски писател Едуард Успенски, съобщава ТАСС. Тъжната вест е потвърдила дъщеря му Ирина.

На 9 август писателят изгубил съзнание в дома си и близките му повикали бърза помощ. По-рано бе установено, че Успенски има злокачествена неоплазма. Смъртта му е настъпила на 14 август в дома му в Москва.

Едуард Успенски е роден през 1937 г. в Егоревск, СССР. Като дете му се удава математиката, носител е на много награди от олимпиади. Става инженер, след като завършва Московския авиационен институт. Още като студент започва да пише фейлетони, а първата му публикация е през 1960 г.

След дипломирането работи във Втори Московски приборостроителен завод. След три години напуска, решавайки да се отдаде на детска хумористична литература. Но пробива трудно, тъй като отказват да го печатат, а Сергей Михалков и Агния Барто отказват да го приемат в Съюза на писателите.

През 1966 г. негово произведение влиза в сборника „Четверо под одной обложкой“, стиховете му за деца са публикувани в „Литературная газета“ и са четени в радиопредаването „С добрым утром!“. Славата го застига с детските книги „Крокодилът Гена и неговите приятели“ (1966), „Надолу по вълшебната река“ (1972) и „Чичо Фьодор, кучето и котаракът“ (1974). По някои от тях са снимани анимационни филми, на които самият той е сценарист.

Творбите му са преведени на повече от 20 езика, а симпатичното странно същество Чебурашка, измислено от Успенски, става талисман на руския олимпийски отбор. През 2010 г. е удостоен с наградата „Корней Чуховски“ за цялостното си творчество за деца.

„След анексирането на Крим руснаците се разделиха на два лагера – 10 процента умни и 90 процента идиоти“, заяви Успенски през 2014 г. пред телевизия „Дожд“.

Писателят определи историята с Крим за „безобразие“ и призна със съжаление, че днес малко хора в Русия мислят като него. Повечето му познати били убедени, че и Крим, и Донбас са руски. Хората били побъркани от телевизионната пропаганда.

„Ако пропагандата не може да убеди мъжа, ще убеди жената – каза Успенски. – На руснаците им е много трудно да се чувстват самотни в колектив, където всички мислят еднакво.“

Писателят посъветва децата да се откъснат от компютрите и да четат повече:

„Така в Русия ще има повече умни хора и няма да им се налага да напускат родината си по посока Западна Европа или САЩ“.

През ноември 2017 г. Успенски обвини руското анимационно студио „Союзмультфильм“ в нарушаване на авторските му права. Според него той не е давал разрешение да се снима продължение на филма за героите от Простоквашино. Неудовлетворен от ситуацията, Успенски написа писмо до президента Владимир Путин.

https://youtu.be/tAG2cCGbQi0

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg