Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Почина писателят Хавиер Мариас, испанската надежда за Нобел

Отказал национална литературна награда от 20 хил. евро, за да не го свързват с нито едно правителство или партия

„Пиша за неща, които ми изглеждат особено сериозни, опасни, несправедливи или глупави. Невинаги се получава“, казва Мариас. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Почина писателят Хавиер Мариас, испанската надежда за Нобел

„Пиша за неща, които ми изглеждат особено сериозни, опасни, несправедливи или глупави. Невинаги се получава“, казва Мариас. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испанският писател Хавиер Мариас, сочен като един от силните претенденти за Нобелова награда за литература, почина на 70-годишна възраст в дома си в Мадрид. Авторът на „Берта Исла“ и „Така започва злото“ си е отишъл след остра пневмония, от която страдал в продължение на месец, обясни агентът му в изявление.

Роден в Мадрид през 1951 г., Мариас дебютира с романа „Los dominios del lobo“ (Владенията на вълка), когато е на 20. Следват 15 романа, сред тях „Всички души“, „Сърце тъй бяло“, „Лицето ти утре“, „Сантименталния мъж“ и други.

Макар да е член на Испанската кралска академия и Британското кралско литературно общество, писателят не крие смесените си чувства относно политиката за раздаване на литературни награди. През 2012 г. той става лауреат на националната награда на Испания за романа си „Влюбванията“, но отказва държавното отличие на стойност 20 хил. евро. Отказът е своеобразен протест срещу намесата на държавата и политиката в литературата:

„През целия си живот съм успявал да избегна държавните институции, независимо коя партия е в парламента, затова и отказах тази награда от държавната хазна. Не искам да бъда приеман като писател, любимец на тази или онази партия“, обяснява по-късно Мариас.

В други свои изяви пред медиите Мариас казва, че цялата му кариера протича като импровизация, но все пак отчита някои повтарящи се теми:

„Такива са предателството, потайността, невъзможността да разбереш някои неща или хората, или самия себе си. Има и убеждения, сватби, любов… Но това са теми от плътта на самата литература, не конкретно на моите книги. Историята на литературата вероятно е една и съща капка вода, падаща върху един и същи камък, но на различни езици и в различна форма, адекватна на съвремието. В края обаче остават същите истории, същата капка върху камъка още от Омир и преди това.“

В скорошно интервю за „El País“, където писателят често публикува свои текстове, Мариас разкрива източника на вдъхновението си:

„Пиша за неща, които ми изглеждат особено сериозни, опасни, несправедливи или глупави. Невинаги се получава“.

Смъртта на Мариас се прие тежко в Испания и хиляди изказаха своите съболезнования. Сред тях бе и прочутият писател Едуардо Мендоса, негов приятел.

„Гласът, темите и стилът на Мариас са толкова отличителни, че го превърнаха в странен феномен – пише Мендоса за „El País“. – Писането на Хавиер Мариас не прилича на ничий друг стил. Лесно е за пародиране, но невъзможно за имитиране.“

„Тъжен ден за испанската литература“, отбеляза испанският министър-председател Педро Санчес и почете „един от най-великите писатели на съвремието ни“.

Вижте още: ХАВИЕР МАРИАС СПЕЧЕЛИ НАГРАДАТА „ГРЕГОР ФОН РЕЦОРИ“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90