Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Почина писателят невролог Оливър Сакс

По книгата му „Пробуждане“ през 1990 г. е сниман филм с Робърт Де Ниро и Робин Уилямс

Само допреди няколко месеца Сакс е бил в отлично здраве. - Почина писателят невролог Оливър Сакс

Само допреди няколко месеца Сакс е бил в отлично здраве.

Оливър Сакс, известният невролог и писател, по чиято книга е филмът „Пробуждане“ с Робин Уилямс и Робърт Де Ниро, почина в дома си в Ню Йорк на 82-годишна възраст. Причината за смъртта на автора е рак на черния дроб.

През февруари Сакс, роден в Лондон, но прекарал по-голямата част от живота си в САЩ, написа в „Ню Йорк Таймс“:

„Преди месец се чувствах в добро, дори превъзходно здраве. На 81 години все още плувам по километър и половина на ден. Но късметът ми се изчерпа – преди няколко седмици научих, че имам няколко метастази в черния дроб“.

Сакс е автор на няколко книги за необичайни медицински състояния, сред които „Мъжът, който взе жена си за шапка“ (1985) и „Островът на далтониста“ (1997). На български език през 2013 г. излезе „ Окото на съзнанието“ (изд. „Изток-Запад“).

Може би най-известната му творба обаче е „Пробуждане“ от 1973 г., по която през 1990 е сниман филм с участието на Робърт Де Ниро и Робин Уилямс. Заглавието, което разказва за работата с хора с летаргичния енцефалит на Сакс, получи и три номинации за Оскар, сред които за най-добър филм.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg