Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Почина писателят Панчо Панчев, Дядо Пънч

Панчо Панчев (1933 - 2019). Снимка: БГНЕС - Почина писателят Панчо Панчев, Дядо Пънч

Панчо Панчев (1933 - 2019). Снимка: БГНЕС

На 85 години днес почина писателят Панчо Панчев, популярен сред най-малките читатели като Дядо Пънч. Новината за смъртта му съобщават във Фейсбук съобщават от Съюза на писателите.

Панчо Борисов Панчев е автор на пиеси, стихове, гатанки, приказки, един малък роман – „Дневник на слончето Моди“, сценарии за киното, публицист. Създал е над 50 пиеси, поставяни у нас и в редица чужди държави и на десетки книги за деца и зъзрастни – най-популярните сред тях са „Приказка за калпаците“, „Очи в очи“, „Вълци нема“, „Приказка за тиквата“, „Произшествие“, „Има ли смисъл да утепваме мечка?“, „Принцесата и свинарят“. Сред актьорите, играли в негови пиеси, са Ирина Тасева, Таня Масалитинова, Маргарита Дупаринова, Славка Славова, Невена Коканова, Стоянка Мутафова, Татяна Лолова, Апостол Карамитев, Георги Парцалев, Коста Цонев и много други.

Роден през 1933 г. в София, завършва гимназия с преподаване на руски език, а след това „театрознание“ във ВИТИЗ при проф. Гочо Гочев. Бил е главен редактор на списание „Театър“ (1966 – 1969), а също и на детското сп. „Славейче“ в последните години на изданието (1997 – 2002).

По негови текстове песни са композирали Петър Ступел, Димитър Вълчев, Александър Райчев, Тончо Русев…

В киното е сценарист на филмите „Шаро – пасажер“ (1980), „Шаро – фотограф“ (1980), „Шаро – детектив“ (1979), „Медал за Шаро“ (1977), „Шаро – музикант“ (1977), „Шаро – художник“ (1977), „Мимоходом – ан пасан“ (1976), „Страст“ (1971), „Наследници“ (1970) и „Дупката“ (1966). Като актьор е играл във филма „Изпит“ (1971).

През 2007 г. получава националната награда за детска литература „Петя Караколева“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах