Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Почина писателят Валентин Распутин

Ден, преди да навърши 78

Валентин Распутин е роден през 1937 г. в село Аталанка, Иркутска област. Автор е на повестите „Прощаване с Матьора", „Уроци по френски", „Последен срок", „Живей и помни" и др. - Почина писателят Валентин Распутин

Валентин Распутин е роден през 1937 г. в село Аталанка, Иркутска област. Автор е на повестите „Прощаване с Матьора", „Уроци по френски", „Последен срок", „Живей и помни" и др.

Валентин Распутин почина в московска клиника, ден, преди да навърши 78 години. Руският писател бе в кома и си отиде без да излиза от това състояние. Распутин бе в тежко състояние, когато постъпи в лечебното заведение на 13 март. Неотдавна преживя два сърдечни удара.

Писателят е познат в България с „Последен срок. Живей и помни” (повести, 1976), „Повести и разкази” (1978), „Избрано в два тома” (1983). Негови пиеси са поставяни неколкократно на българска театрална сцена. В края на 70-те години се стига и до скандал при опит „Живей и помни“ да бъде играна в Театър „София“. В последния момент премиерата е отменена, съмненията са, че директивата е дошла от Москва, където на писателя, въпреки таланта му, се гледа с подозрение. Причината за цензурата е темата за войната, изведена чрез образа на един дезертьор.

Само година по-късно същият спектакъл все пак е поставен у нас – във варненския театър, и е игран 35 пъти. През сезон 1979-1980 г. Крикор Азарян се осмелява да върне руския драматург на родна сцена – с постановка по „Последен срок“ в Народния театър.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС