Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Почина Питър Фонда, волният ездач

Актьорът си отиде на 79 години вследствие на рак на белите дробове

Питър Фонда почина на 79 години. Снимка: БГНЕС/EPA/IAN LANGSDON - Почина Питър Фонда, волният ездач

Питър Фонда почина на 79 години. Снимка: БГНЕС/EPA/IAN LANGSDON

Питър Фонда, актьорът, съсценарист и продуцент на класиката от 1969 г. „Волният ездач“, почина на 79-годишна възраст. В свое изявление семейството му посочва, че си е отишъл вследствие на дихателна недостатъчност заради рак на белите дробове.

Питър Фонда бе част от ветеранска холивудска фамилия. Освен брат на Джейн Фонда, той бе син на актьора Хенри Фонда и баща на Бриждет, също актриса.

„Волният ездач“, в който артистът играе заедно с режисьора си Денис Хопър и младия Джак Никълсън, се превърна в култов филм и донесе на Фонда номинация за Оскар за оригинален сценарий. В продукцията той се превъплъщава в моторист – превъплащение, в което влиза неколкратно в кариерата си по-късно.

Почти 30 години по-късно Питър Фонда бе номиниран за друг Оскар, този път в категорията за главна мъжка роля, за „Златото на Ули“ от 1997 г.

В последните години актьорът се бе посветил на каузата на опазването на околната среда. През 2012 г. той продуцира филма The Big Fix, за експлозията на „Бритиш петролиъм“ на нефтената станция „Дийпуотър хърайзън“.