Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Почина Питър Максуел Дейвис, рушителят на граници

Композиторът, описван някога като невъзможен за свирене, си отиде на 81 години

Ранните творби на Питър Максуел Дейвис са били описвани като „невъзможни за свирене“ и са създавали противоречия както у публиката, така и сред критиката. - Почина Питър Максуел Дейвис, рушителят на граници

Ранните творби на Питър Максуел Дейвис са били описвани като „невъзможни за свирене“ и са създавали противоречия както у публиката, така и сред критиката.

Британският композитор сър Питър Максуел Дейвис, бивш Маестро на Музиката на кралицата, е починал на 81 години след няколко години борба с левкемията. Той е познат със своите авангардни творби, най-вече с елегията си за пиано Return to Stromness.

Максуел Дейвис, един от най-авторитетните композитори от Острова, е създал в кариерата си около 300 музикални произведения, сред които симфонии и опери, включително и за деца. Известен с разбиването на границите в изкуството, ранните творби на композитора са били описвани като „невъзможни за свирене“ и са създавали противоречия както у публиката, така и сред критиката. Едно от прекалено театралните и шокиращи негови произведения е Eight Songs for a Mad King („Осем песни за един луд крал“, 1969), музикална пародия, създадена разрушавайки класическа творба („Месия“ на Хендел).

Въпреки шокиращите си експерименти, през 2004 г. Дейвис бе обявен за Маестро на Музиката на кралицата, почетна длъжност, основана през 1626-а, която традиционно се присъжда от английския монах за отличени музиканти. Сър Максуел Дейвис остана на този пост за 10 години – първият, който не го заемаше до живот.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90