Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Почина Питър Салис, гласът на добряка Уолъс

На 96 години си отиде един от ветераните в британското кино

Уолъс и Громит, първият от които озвучаван от Питър Салис, са толкова популярни, че често се описват като най-добрите международни посланици на Великобритания.  - Почина Питър Салис, гласът на добряка Уолъс

Уолъс и Громит, първият от които озвучаван от Питър Салис, са толкова популярни, че често се описват като най-добрите международни посланици на Великобритания.

Питър Салис – актьорът най-добре познат с ролята си в най-дълго излъчвания британски ситком и в хитовата поредица „Уолъс и Громит“, почина на 96 години. В продължение на десетилетия Салис игра Норман Клег в сериала Last of the Summer Wine („Последното лятно вино“), той беше и гласът на Уолъс във филмите на Ник Парк, спечелили общо три оскара.

„С тъга съобщаваме, че клиентът ни Питър Салис почина, със семейството му около него, на 2 юни, петък“, казаха агентите му от „Джонатан Алтарас“.

Салис вече е опитен актьор, с повече от 25 години в бизнеса, когато получава ролята в Last of the Summer Wine, пише „Гардиън“. Програмата го прави разпознаваема фигура из Великобритания, но става световноизвестен късно в живота си – с участията в „Уолъс и Громит“.

„Приятно е да знаеш, че милиони хора идват да видят работата ти и ѝ се наслаждават – каза преди време Салис. – Да си все още въвлечен в проект като този, на моите години, ми топли сърцето. Късметлия съм.“

Уолъс и Громит

Първоначално Питър Салис става съпричастен към „Уолъс и Громит“ през 1983 г. – дарява за каузата 50 паунда, след като Парк, тогава още студент, му пише. Шест години по-късно първата късометражна продукция от предстоящата поредица, A Grand Day Out, достига до екрана и дори е номинирана за „Оскар“.

Следващите филми се появяват в началото на 90-те години (The Wrong Trousers и A Close Shave), а пълнометражният „Уолъс и Громит: Проклятието на заека“ е от 2005 г. Всички те са носители на „Оскар“, както и на по една награда БАФТА.

Героите Уолъс и Громит са толкова популярни, че често се описват като най-добрите международни посланици на Великобритания. Уолъс е добродушен ексцентричен изобретател, който обожава сирене, а Громит – тихият му и верен интелигентен помощник, антропоморфно куче.

https://youtu.be/tlyiwMBXUXc

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС