Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Почина Питър Строб, съавтор на Стивън Кинг

Популярен с романите „Джулия“, „Гърло“ и „Магически убийства“

Питър Строб (1943-2022). Снимка: Кайл Касиди/Уикипедия, CC BY-SA 3.0 - Почина Питър Строб, съавтор на Стивън Кинг

Питър Строб (1943-2022). Снимка: Кайл Касиди/Уикипедия, CC BY-SA 3.0

Питър Строб, съавтор на Стивън Кинг, е починал на 79-годишна възраст, потвърди Краля на хоръра. Писателят, познат с психологическите си трилъри, хоръри и фентъзи, е страдал от неназована дългогодишна болест, посочва агентът му.

Строб е популярен с романа си „Джулия“ (по-късно екранизиран като „Преследването на Джулия“), както и с „Гърло“ и „Магически убийства“, и трите издадени на български. Името му често се свързва и с „Талисманът“, писана в съавторство с Кинг.

„Строб бе добър приятел и изумително талантлив колега и сътрудник – написа Кинг в Туитър. – Да работя с него бе сред най-големите радости на живота ми като писател.“

След успеха на „Талисманът“ двамата работят и по продължението „Черният дом“.

Роден през 1943 г. в Милуоки, Уисконсин, Строб изучава английска филология в Университета на Уисконсин, магистърската си степен придобива в Колумбийския университет. Няколко години преподава английски в основно училище, преди да реши да преследва докторска степен в Дъблин. Така и не завършва, вместо това публикува две стихосбирки през 1972 г. и първия си роман „Marriages“ година по-късно.

Обръща се към готическата литература по съвет на мениджъра си, така се раждат „Джулия“ и заглавието, което окончателно популяризира името му – „Ghost Story“ (1979).

В дългогодишната си кариера Строб многократно е номиниран за наградата „World Fantasy“, печели четири пъти и през 2010 г. става неин почетен носител за цялостно творчество. Има 10 отличия „Брам Стокър“, най-престижните награди в литетаратурния хорър, а през 2006 г. получава същата награда за цялостно творчество.

„Един от най-добрите писатели, които съм чел, и един от най-добрите приятели, които съм познавал – написа в негова памет Нийл Геймън. – Винаги забавен, мил, сприхав, брилянтен… Веднъж застана в поза Гарван в съблекалня в Милуоки, Уисконсин, защото не се страхуваше и се гордееше с йогата си. Ще ми липсваш, Питър. Ще ми липсват книгите, които не написа, но още повече – разговорите, които вече няма да провеждаме.“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg