VivaPay

Почина пловдивската поетеса София Несторова

София Несторова (1955 - 2020) - Почина пловдивската поетеса София Несторова

София Несторова (1955 - 2020)

Внезапно си отиде пловдивската поетеса, редактор и културен мениджър София Несторова. Смъртта ѝ предизвика вълна от тъга сред хората, с които е работила, сред всички, които са я познавали.

София Несторова е родена на 6 октомври 1955 г. в Казанлък. От 1962 г. живее в Пловдив. През 1978 г. завършва Славянска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. От 1978 до 1996 г. работи като специалист „Културна дейност“ в Управление „Старинен Пловдив“, а от 1996 до 2003 г. – за една година основава и ръководи Галерия „Стръмна“ в Стария град, сътрудничи в Бюро преводи, пише за издателства и вестници. От 2003 г. е редактор и коректор в изд. „Жанет 45“. Превежда от чешки и руски език.

Автор е на стихосбирките „Целувам камъка“ (1983-а, Национална награда за поезия „Димчо Дебелянов“), „Озонова наркоза“ (1994-а, Национална награда за поезия „Иван Николов“), „Избрах“ (2005). Нейни стихове са включени в няколко поетични антологии. Скоро предстои да излезе последната ѝ, четвърта стихосбирка „Сърдечен арест“.

Неизброими са книгите и ръкописите, върху които е работила като редактор.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Редица български писатели и поети изразиха скръбта си за нейната кончина.

Георги Господинов:

„Соня Несторова си е отишла. Светла памет…”.

Мария Донева:

„Мила Соня, никога няма да те забравя”.

Румен Леонидов:

„Страшният сън дойде, Соня ни напусна без предупреждение! Господи, спаси Душата ѝ!”.

Росен Карамфилов:

„Бучка ми заседна в гърлото. Млъквам. Поклон, Соня! Целувам ти ръка! Предай на татко, че го обичам”.

Нери Терзиева:

„Голямата поетеса София Несторова… Отлетяла си е внезапно… Поклон…”.

Празник на поезията
София НЕСТОРОВА

Комплименти, звън на чаши…
(Само да не се разплача!)
Тези тлъсти, мазни мутри,
дето днес ме величаят,
с мене ще закусят утре –
сладка клюкичка към чая.
И добре, че съм за кратко –
тръгнала съм към Небето.
Там отдавна чака татко
да се прибере детето.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg