Почина пловдивската поетеса София Несторова

София Несторова (1955 - 2020) - Почина пловдивската поетеса София Несторова

София Несторова (1955 - 2020)

Внезапно си отиде пловдивската поетеса, редактор и културен мениджър София Несторова. Смъртта ѝ предизвика вълна от тъга сред хората, с които е работила, сред всички, които са я познавали.

София Несторова е родена на 6 октомври 1955 г. в Казанлък. От 1962 г. живее в Пловдив. През 1978 г. завършва Славянска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. От 1978 до 1996 г. работи като специалист „Културна дейност“ в Управление „Старинен Пловдив“, а от 1996 до 2003 г. – за една година основава и ръководи Галерия „Стръмна“ в Стария град, сътрудничи в Бюро преводи, пише за издателства и вестници. От 2003 г. е редактор и коректор в изд. „Жанет 45“. Превежда от чешки и руски език.

Автор е на стихосбирките „Целувам камъка“ (1983-а, Национална награда за поезия „Димчо Дебелянов“), „Озонова наркоза“ (1994-а, Национална награда за поезия „Иван Николов“), „Избрах“ (2005). Нейни стихове са включени в няколко поетични антологии. Скоро предстои да излезе последната ѝ, четвърта стихосбирка „Сърдечен арест“.

Неизброими са книгите и ръкописите, върху които е работила като редактор.

Америка за България

Редица български писатели и поети изразиха скръбта си за нейната кончина.

Георги Господинов:

„Соня Несторова си е отишла. Светла памет…”.

Мария Донева:

„Мила Соня, никога няма да те забравя”.

Румен Леонидов:

„Страшният сън дойде, Соня ни напусна без предупреждение! Господи, спаси Душата ѝ!”.

Росен Карамфилов:

„Бучка ми заседна в гърлото. Млъквам. Поклон, Соня! Целувам ти ръка! Предай на татко, че го обичам”.

Нери Терзиева:

„Голямата поетеса София Несторова… Отлетяла си е внезапно… Поклон…”.

Празник на поезията
София НЕСТОРОВА

Комплименти, звън на чаши…
(Само да не се разплача!)
Тези тлъсти, мазни мутри,
дето днес ме величаят,
с мене ще закусят утре –
сладка клюкичка към чая.
И добре, че съм за кратко –
тръгнала съм към Небето.
Там отдавна чака татко
да се прибере детето.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах