Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Почина поетът Лорънс Ферлингети, вдъхновител на бийт поколението

Тръгна си на 101 г., малко след като обяви, че все още чака политическа революция в Америка

Лорънс Ферлингети на прозорчето на книжарницата си в Сан Франциско. Снимка: City Lights/Туитър - Почина поетът Лорънс Ферлингети, вдъхновител на бийт поколението

Лорънс Ферлингети на прозорчето на книжарницата си в Сан Франциско. Снимка: City Lights/Туитър

Лорънс Ферлингети, поет, издател и политически иконоборец, ментор и вдъхновител на поколения писатели и творци от Сан Франциско, е починал на 101-годишна възраст. Кончината му е настъпила на 22 февруари в дома му в Сан Франциско. Причината за смъртта му е белодробно заболяване, потвърждава дъщеря му Джули Сасер, цитирана от „Ню Йорк Таймс“.

Ферлингети е определян като духовния кръстник на бийт поколението, тесния литературен кръг от писатели и поети, оформил се след края на Втората световна война, към който се причисляват още Джак Керуак и Алън Гинсбърг. В своя „база“ той бе превърнал скромната независима книжарница City Lights Booksellers & Publishers. Основана през 1953 г. като „място за литературни срещи“, днес книжарницата е един от символите на Сан Франциско.

Ферлингети е приятел и издател на много от поетите от бийт поколението, сред тях Алън Гинсбърг, Грегъри Корсо и Майкъл Макклур. През 1956 г. той публикува най-известното произведение на Гинсбърг – „Вой“. Издаването на революционната поема води до ареста на Ферлингети, повдигнати са му обвинения за публикуването на „неприлични писания“. В крайна сметка е оправдан, а „Вой“ се превръща в една от най-разпознаваемите поеми на миналия век. Делото по случая е в центъра на сюжета на филма „Вой“ (2010), в който Джеймс Франко влиза в образа на Гинсбърг, а Андрю Роджърс е Ферлингети.

Освен че помага на много от творците на бийт поколението, самият Ферлингети създава много поезия. Жанрът, в който твори, е труден за определяне, комбинира остър хумор, обезоръжаваща простота, социална ангажираност и политическа провокация, отбелязва „Ню Йорк Таймс“.

Роден през 1919 г. в Ню Йорк, Ферлингети е носител на медал „Фрост“ от 2003 г., присъден му от Poetry Society of America. Мнозина критици и творци спорят и до днес дали той може да бъде причисляван към бийт поколението. Самият той не смята така, в интервю за „Гардиън“ се определя като човек, който просто се е грижил за една книжарница. Определя се за „философ анархист“, давал пространство в своя магазин за редица антивоенни протести.

През 1958 г. публикува първия си сборник със стихотворения „A Coney Island of the Mind“, който се продава в над 1 млн. копия. Автор е на над 50 тома поезия, романи и пътеписи. Фокусът му като издател е поезията и като цяло литература, игнорирана от мейнстрийм движението. Поезията той счита за мощно социално оръжие, не толкова форма на изразяване, запазена за интелектуалния елит.

През 2019 г. 24 март, рожденият му ден, бе вписан като Ден на Лорънс Ферлингети по случай 100-годишнината му. В интервю за „Гардиън“, дадено от леглото заради влошено здраве, той казва, че все още се надява на политическа революция, макар и Америка да не е готова за това.

„Ще трябва цяло ново поколение, което не е отдадено на възхвалата на капиталистическата система, поколение, което не е ограничено и затворено в „аз, аз, аз“, казва той.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90