Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Почина поетът Никола Инджов

Никола Инджов (1935 - 2020). Снимка: Личен архив - Почина поетът Никола Инджов

Никола Инджов (1935 - 2020). Снимка: Личен архив

На 84 години днес ни напусна поетът Никола Инджов. Тъжната вест съобщиха негови близки във Фейсбук. 

Инджов беше също публицист, есеист, преводач на поезия от испански, португалски, руски и сръбски език. Творчеството му е излизало в над 30 книги. Превеждал е стихове на Пабло Неруда, Лопе де Вега и др.

Работил е като редактор в списанията „Младеж“ и „Български воин“, като главен редактор в Българската национална телевизия, главен редактор на сп. „Родолюбие“, в. „Литературен фронт“, сп. „Картинна галерия“, „Литературен вестник“, в. „Камбана“ и в. „Тракия“.

Роден е на 30 септември 1935 г. в Бургас в семейството на бежанци от Беломорска Тракия. Детството му преминава в Созопол, в Гюмюрджина (днес в Северна Гърция), юношеството му – в Хасково. Завършва Икономически техникум, следва във ВИНС – Варна, учи испански език в Хаванския университет.

За първи път публикува стихове в сп. „Септември“ през 1952 г. Лауреат на редица награди – от Празника на поезията, от Световния младежки фестивал в Хелзинки за поезия, от Съюза на съветските писатели за преводи на руска поезия, Голямата литературна награда на Бургас за цялостно творчество, от Съюза на преводачите за преводи на латиноамериканска поезия, Националната Ботевска награда за поезия и публицистика, на Съюза на българските писатели за най-добър роман („Възречени от Манастър“), Национална награда „Георги Братанов“ за поезия, на Съюза на българските писатели за най-добра публицистична книга („Приписки към времето“), Национална награда за патриотична поезия „Георги Джагаров“, на Съвета на европейската научна и културна общност „Златна книга“ за принос към българската култура, Национална награда „Никола Фурнаджиев“ за цялостно творчество, Награда на СБП за цялостно творчество и принос в съвременната българска литература…

Носител е на орден „Кирил и Методий“ с огърлие, почетен гражданин на Бургас.

Член е на ЦК на ДКМС, заемал е редица постове като вицепрезидент на Българо-съветския клуб на младата творческа интелигенция, първи секретар в посолството на Народна република България в Куба, съветник в посолството на Народна република България в Мексико, главен секретар на Съюза на българските писатели,
заместник-председател на Съюза на тракийските дружества в България, вицепрезидент и президент на Асоциацията за приятелство „България-Куба“, председател на Литературна академия „Южна пролет“, председател и заместник-председател на Комисията на Висшия съвет на БСП за политиката на БСП в културата, член на Българския ПЕН-център, член на Тракийския научен институт, председател на Международната фондация „Гео Милев“, почетен член на Международния писателски съюз „Св. св. Кирил и Методий“.

Вижте още: НИКОЛА ИНДЖОВ – ПЪРВИЯТ БЪЛГАРИН В ЖИВОТА НА МАРКЕС

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах