Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Почина поетът Николай Атанасов

Николай Атанасов (1978 - 2019). Снимка: Сияна Христова, Сан Франциско, 2007 - Почина поетът Николай Атанасов

Николай Атанасов (1978 - 2019). Снимка: Сияна Христова, Сан Франциско, 2007

На 41 години в САЩ почина поетът Николай Атанасов. За кончината му съобщи издателството „Black Flamingo“ във Фейсбук, цитирайки близките му. През последните 20 години поетът живееше в Америка.

„Отишъл си е Николай Атанасов, радикален и талантлив, радикално талантлив български поет. Младият Ники Атанасов, автор на стихосбирките „Ябълка“ (получи „Южна пролет“, бях в журито и помня реакциите след това), „Органични форми“, „Манифестация“ и „Евангелие от Евнух“. Публикуваше често в ЛВ („Литературен вестник“), направи през 2000 г. първият ЛГТБ брой. Непоносимо (за тогавашното, а трябва да признаем и за сегашното българско общество) писане, лично и политическо, откровено и оголващо. Лек път, Ники… Потърсете го, прочетете…“, написа Георги Господинов в профила си във Фейсбук.

Николай Атанасов е роден през 1978 г. в Плевен. Завършва българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, след това продължава образованието си в „Бауърд Колидж“ в САЩ със специалност „Английска литература“. Носител е на няколко национални награди за поезия – Бронзов пегас от „Южна пролет“ за най-добра дебютна книга на 1999 г., – „Ябълка“, и Златното яйце от конкурса „Веселин Ханчев“. Автор е на поетичните книги „Органични форми“ („Алтера“, 2007), „Манифестация“ („Алтера“, 2011) и „Евангелие от Евнух“ („Black Flamingo“, 2017). Негови стихове са публикувани в „American Poetry Review“, „Chroma Journal“, Akzente, „Алтера“, „Съвременник“, „Витамин Б“, „Пламък“, „Литературен вестник“, „Литературен форум“, „Капитал“, „Сега“ и др. Текстовете му са превеждани на английски, немски, чешки, унгарски, хърватски и словенски езици.

Близките на поета имат нужда от помощ, за да пренесат тленните му останки от САЩ в България. Парите могат да бъдат превеждани в Първа Инвестиционна Банка по банкова сметка BG44FINV91501017377238 на името на неговата майка – Милотинка Николаева с основание: „В памет на Николай Атанасов“.

Америка за България

Антихимн

Празно ми е
и ми се повдига
като в болница ми се повдига
от патоса на изрецитирания патриотизъм
ми се повдига отечество любезно
как смазващо си ти
от угризенията
на все по-забранения ми
живот от общественото
мнение на пиячи на къси разстояния
ми се /по/вдига от пухкавите им
домакини и чедата им
всестранно комплексирани личности
от безплатното образование ми се повдига
от още по-безплатните казарми
от цялата ти сгрешеност родино мила
земя пълна с горести
ми се повдига от мизерията
от пари при пари отиват
от бял мерцедес ме в битаците
на всеки километър от телевизиите
от кафе пета цедка
на шипка шес ми се повдига
от пирамем ми се повдига
от паркизан ми се повдига
280 42Б 402
от бедничкия кухненски нож
който си остава с едното гледане
защото не ми стиска
мразя да не ми стиска
мразя да ми е празно
като болница празно родино
обятията ти ухаят на пръст
като протеза на синовна обич
като протеза на упование
че можеш да се промениш мила
прости или не ми прощавай
родино
ти несбъднат
земен
рай

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3