Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Почина поетесата Лиляна Стефанова

Тя бе от кръга на Людмила Живкова и част от партийната върхушка в тоталитарния период

Поетесите Елисавета Багряна и Лиляна Стефанова (вдясно) - Почина поетесата Лиляна Стефанова

Поетесите Елисавета Багряна и Лиляна Стефанова (вдясно)

На 92 г. почина поетесата Лиляна Стефанова, съобщиха от Съюза на българските писатели. Смъртта ѝ е настъпила на 1 август, посочват от СБП. Тя е част от т.нар. людмилие на властовата пирамида в българската култура по време на тоталитаризма у нас.

Стефанова бе видна фигура в партийната върхушка в онези години. Преди 3 години бе огласена от Комисията по досиетата за секретен сътрудник на Държавна сигурност.

Поетесата е завършила Държавния институт за театрално изкуство в Москва, където я изпраща Антон Югов. По-късно завършва и Литературния институт „Максим Горки“, отново в СССР. Специализира в Лондон, където е била с Людмила Живкова, и завършва писателската програма при Държавния университет в Айова, САЩ.

Работила е като зам.-главен редактор на сп. „Септември“, главен редактор на сп. „Обзор“ и в-к „Литературен фронт“, заместник министър на образованието, председател на Българския ПЕН център. Има десетки поетични и публицистични книги – „Светлината иде от хората“, „Ида при вас“, „Една есен в Америка“, „Вулканите на Мексико димят“, „Япония без кимоно и ветрило“, „Болка на глас“, „Влюбена като някога“, „С моя луд късмет“, „Магнитно поле“… Носител е на държавни отличия и на международни и национални литературни награди.

В биографичната си книга „Моят луд век“ (изд. „Ентусиаст“) Лиляна Стефанова разказва за срещите си с известни български поети и писатели, за близостта си с Людмила Живкова, за срещите си с баща ѝ Тодор Живков, за Вълко Червенков, дъщерите на Сталин и Леонид Брежнев… В разказите ѝ се срещат истории с Георги Джагаров, Георги Караславов, Христо Радевски, Младен Исаев, Йордан Радичков, Емилиян Станев, Павел Вежинов, Радой Ралин, Никола Фурнаджиев, Стефан Продев, Петър Динеков, Владимир Василев, Петър Увалиев, Тончо Жечев, Дончо Цончев, Златю Бояджиев, Борис Ангелушев, Ненко Балкански, Иван Фунев, Светлин Русев, Филип Кутев, Стефан Данаилов…

Под псевдонима Албена поетесата е сътрудничила на Първо главно управление на ДС.

Поклонението ще бъде на Централните софийски гробища на 6 август, петък, в 10 ч.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС