Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Почина последната жива актриса от „Казабланка“

Мадeлин Лебльо, извикала „Да живее Франция“, си е отишла на 92 години

В прочута сцена от „Казабланка“ Маделин Лебльо през сълзи изкрещява „Да живее Франция“. - Почина последната жива актриса от „Казабланка“

В прочута сцена от „Казабланка“ Маделин Лебльо през сълзи изкрещява „Да живее Франция“.

Френската актриса Маделин Лебльо, последната жива актриса в класическия филм от 1942 г. „Казабланка“, е починала на 92 години, съобщи семейството ѝ, цитирано от Би Би Си. Артистката си е отишла на 1 май в Испания.

Във филма Лебльо играе отритната любовница на героя на Хъмфри Богарт. В прочута сцена тя през сълзи изкрещява „Да живее Франция“, след като клиентите в кафенето изпяват „Марсилезата“, за да заглушат пеенето на германски войници.

Родена през 1923-а близо до Париж, през 1940-а тя бяга от окупираната от нацистите Франция с мъжа, за когото по-късно ще омъжи – обещаващият актьор Марсел Далио. Двойката се озовава в Холивуд – и заедно играят в „Казабланка“.

Във филма Богарт играе собственик на американско кафене в Мароко, територия, контролирана от френския режим, подкрепящ хитлеристка Германия. Той трябва да избира между любовта си към една жена и това да помогне на съпруга ѝ да избяга от Казабланка, за да продължи да се сражава срещу нацистите.

Лебльо играе в още два американски филма преди да се върне във Франция след войната. Сред ролите ѝ там е такава на темпераментна френска актриса в „Осем и половина“ (1963) на Фелини.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах