Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Почина последният пряк наследник на Джеймс Джойс

Познат с негативното отношение към академичната общност и строгия контрол над творчеството на дядо си

Рождението на Стивън Джойс е отбелязано от  Джеймс Джойс с поемата „Ecce Puer“. Снимка: Мат Кавана/The Irish Times - Почина последният пряк наследник на Джеймс Джойс

Рождението на Стивън Джойс е отбелязано от Джеймс Джойс с поемата „Ecce Puer“. Снимка: Мат Кавана/The Irish Times

Стивън Джойс, последният пряк наследник на големия ирландски писател Джеймс Джойс, познат със суровото си отношение към всеки, пожелал да използва наследството на дядо му, е починал на 87 години на френския остров Ил дьо Ре.

Стивън е дете на Джорджио Джойс, син на Джеймс и Нора Джойс. Рождението му през февруари 1932 г. е отбелязано от автора на „Одисей“ с поемата „Ecce Puer“, посветена и на кончината на бащата на Джойс.

Роден в Париж, Стивън Джойс работи в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, преди да поеме ръководството над попечителския тръст на Джойс. Познат е с изключително строгия контрол над наследството на дядо си, като стига дотам през 2004 г. да заплаши ирландското правителство със съд, за да спре организирано публично четене на 16 юни, когато традиционно се чества творчеството и животът на Джеймс Джойс. Стивън Джойс е влизал в многобройни спорове с изследователи на писателя, на които не е позволявал дори да цитират пасажи от творбите му. Отношението си към академичната общност той разкрива пред списание „Ню Йоркър“ през 2006 г. – нарича ги „плъхове и мишки“ и смята, че „трябва да бъдат изтребени!“.

„Аз не просто защитавам и пазя чистотата на творчеството на дядо ми, но също и онова, което е останало от личния живот на семейство Джойс, с който толкова е злоупотребявано – казва той пред изданието. – Рождено право на всеки творец е да разполага с работата си и тя да бъде пресъздавана така, както той иска да бъде пресъздадена.“

Авторските права над творчеството на Джойс изтичат през 2011 г., което значително улеснява издателите.

„[Падането на правата] бе доста освобождаващо и донесе чувство на облекчение – споделя тогава Марк Трейнър, мениджър на дъблинския център „Джеймс Джойс“. – Сега хората могат да се върнат назад във времето и да честват самото слово на писателя, без да се тревожат, че с тях ще се свърже адвокат.“

Ирландският президент Майкъл Д. Хигинс заявява по повод смъртта на Стивън Джойс, че той „бе дълбоко отдаден на специалния си дълг да брани наследството на семейство Джойс както в литературно, така и в частно отношение“.

Това не винаги бе задача, изпълнявана в хармония с онези, които искаха да се занимаят с живота и творчеството на Джеймс Джойс“, отбелязва държавният глава и посочва, че наскоро Стивън е получил ирландско гражданство.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90