Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Почина Принс Бъстър, ска пионерът

Работата му се смята за ключова в развитието на стила – и е вдъхновила банди като „Меднес“ и „Дъ Спешълс“

Решението му да използва синкопиран ритъм на парчета като Little Honey, They Got to Go и Thirty Pieces of Silver се смята за ключово в развитието на ска музиката. - Почина Принс Бъстър, ска пионерът

Решението му да използва синкопиран ритъм на парчета като Little Honey, They Got to Go и Thirty Pieces of Silver се смята за ключово в развитието на ска музиката.

Ска пионерът Принс Бъстър, оформил посоката на развитие на ямайската музика, почина на 78 години. Той си е отишъл рано сутринта в четвъртък в дома си в Маями.

Роден в Кингстън, Ямайка, като Сесил Бустаманте Кембъл, той става легенда на все по-процъфтяващия жанр ска през 60-те години, под сценичния псевдоним Принс Бъстър. Работата на Бъстър вдъхновява банди като „Меднес“ и „Дъ Спешълс“ при възраждането на стила в края на 70-те години.

Решението му да използва синкопиран ритъм на парчета като Little Honey, They Got to Go и Thirty Pieces of Silver се смята за ключово в развитието на ска музиката. А самият Принс Бъстър се нарича Краля на ска.

„Понятието легенда наистина може да се постави към името Принс Бъстър“, казва пред „Гардиън“ реге диджеят Дейвид Родиган.

Талантлив боксьор в младостта си, Бъстър приема ислямската религия след като в средата на 60-те години се среща с Мохамед Али.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС