Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Почина продуцентът на оригиналния „Междузвездни войни“

Гари Курц, работил с Джордж Лукас по първите два филма от сагата, си отиде на 78 години

Компанията за специални ефекти „Индъстриал лайт енд меджик“ посочи, че Гари Курц е бил „ключов сподвижник на Джордж Лукас и изключително талантлив разказвач“. - Почина продуцентът на оригиналния „Междузвездни войни“

Компанията за специални ефекти „Индъстриал лайт енд меджик“ посочи, че Гари Курц е бил „ключов сподвижник на Джордж Лукас и изключително талантлив разказвач“.

Гари Курц, продуцентът на първите две части на „Междузведни войни“ заедно с Джордж Лукас, почина на 78 години в Лондон. Курц е работил с Лукас по „Американски графити“ (1973), оригиналния „Междузвездни войни“ (1977) и първото му продължение – „Империята отвръща на удара“ (1980).

Питър Мейхю, Чубака от култовата поредица, вече изказа съболезнованията си и си спомни Курц като „велик кинаджия, докоснал живота на милиони хора“.

Компанията за специални ефекти „Индъстриал лайт енд меджик“ посочи, че той е бил „ключов сподвижник на Джордж Лукас и изключително талантлив разказвач“.

Роден в Лос Анджелис през 1940 г., Курц започва кариерата си в киното като асистент-режисьор на Ride in the Whirlwind, уестърн от 1965-а с участието на бъдещата звезда Джак Никълсън.

След като служи в армията във Виетнам, започва сътрудничеството му с Лукас – което довежда и до ролята му за „Междузвездни войни“. В „Империята отвръща на удара“ Курц дори е асистент-режисьор – което така и не е отразено във финалните надписи.

Въпреки желанието за работа и по други проекти, отношенията му с Джордж Лукас постепенно губят първоначалния си заряд и друг продуцент се заема със „Завръщането на джедаите“ – третия филм от оригиналната трилогия.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90