СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Почина филологът Богдан Богданов

Уважаван професор по старогръцка култура и литература, основател на Нов български университет

Богдан Богданов (1940 - 2016) - Почина филологът Богдан Богданов

Богдан Богданов (1940 - 2016)

На 75 г. си отиде Богдан Богданов, дългогодишен професор по старогръцка култура и литература в Софийския университет, изтъкнат учен, преводач и ерудит, основател и президент на Нов български университет.

Проф. Богданов е автор на редица трудове и изследвания, посветени на Античността – „От Омир до Еврипид“, „Омировият епос“, „Литературата на елинизма“, „Мит и литература“, „Романът – античен и съвременен“, „История на старогръцката култура“, „Орфей и древната митология на Балканите“, „Старогръцката литература“. Написал е още „Промяната в живота и текста“, „Европа – разбирана и правена“, „Отделно и заедно“, „Университетът – особен свят на свобода“, „Минало и съвременност“, „Разказ, време и реалност в старогръцката литература“, „Текст, говорене и разбиране“. Книгите му са издавани в Испания, Германия и Франция. Последната му бе „Думи, значения, понятия и неща“.

Историкът има голям брой преводи на старогръцки автори, сред които се откроява участието му в четиритомното издание на „Диалози“ на Платон, преводите на „Характери“ на Теофраст, „Дафнис и Хлоя“ на Лонг, „Животът на Александър Македонски“ на Псевдо-Калистен, „Към себе си“ на Марк Аврелий, „Диатриби“ на Епиктет.

Носител е на ордена Grand-Croix de l’Ordre de Phenix, Gre`ce, за дейността си като посланик на България в Гърция и наградата „Христо Г. Данов” за хуманитаристика.

Проф. Богданов бе посланик на България в Гърция в периода 1991 – 1993 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС