Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Почина проф. Вера Ганчева, първа превела „Пипи“ на български

Вера Ганчева (1943 - 2020). Снимка: БГНЕС - Почина проф. Вера Ганчева, първа превела „Пипи“ на български

Вера Ганчева (1943 - 2020). Снимка: БГНЕС

На 77 години си отиде Вера Ганчева. Изтъкнатата преводачка от скандинавски езици, автор и университетски преподавател, е била намерена мъртва в дома ѝ, съобщиха нейни близки пред „Площад Славейков”.

Проф. Ганчева е родена през 1943 г. в София. Завършва славянска филология в Софийския университет. По-късно учи скандинавистика, шведски и норвежки език в Стокхолм, Швеция.

Била е главен редактор на списание „Лик”, на издателство „Народна култура”, зам.-главен редактор на списание „Отечество”. От 1996-а до 1997 г. е директор на Националната библиотека „Свети Кирил и Методий”.

След промените основава издателство „Хемус”, което управлява до закриването му през 2012 г. За това време издава над 200 книги със сериозна литературна и научна стойност.

От средата на 90-те години на ХХ век Ганчева преподава история на скандинавските литератури в специалност „Скандинавистика“ на СУ „Св. Климент Охридски“, а от 1999 г. е преподавател също по староскандинавска митология и по културна история на Скандинавския север.

Вера Ганчева е първата преводачка на „Пипи Дългото чорапче” на български, както и на творби от Аугуст Стриндберг, Кнут Хамсун, Юхан Борген, Артур Лундквист, Ролф Якобсен, Тумас Транстрьомер, Ларш Гюстафсон и други.

За превода си на „Пипи Дългото чорапче“ получава Международното отличие за превод на името на Ханс Кристиан Андерсен. За работата си като литературовед и преводач е удостоена и с други награди, като тази на Съюза на шведските писатели през 1993 година. През 2000 г. получава за втори път награда на Шведската академия.

Поклонението ще бъде на 15 юни, понеделник, от 12 ч. в столичната църква „Света София“.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах