Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Почина Путин, амурският тигър

Животното напуска този свят в САЩ. Тежък ден за зоопарка в Минесота

Путин вече не е сред живите. Снимка: Туитър акаунт на зоопарка в Минесота - Почина Путин, амурският тигър

Путин вече не е сред живите. Снимка: Туитър акаунт на зоопарка в Минесота

Путин, амурският тигър на зоопарка в Минесота, е починал вчера, 24 март, по време на рутинна медицинска процедура, съобщи ръководството на зоопарка в Туитър. 12-годишният тигър е получил сърдечна недостатъчност и е починал въпреки усилията на ветеринарите.

„Днес е невероятно тежък ден за всички нас в зоологическата градина в Минесота и ще скърбим доста време – заяви директорът на зоопарка Джон Фроули в съобщение в сайта на институцията. – Нашият зоопарк играе ключова роля в глобалното опазване на тигрите през цялата ни история и в момента сме сред лидерите на кампанията за опазване на тези удивителни животни, която събра милиони долари. Въпреки че тази загуба е голяма, можем да се гордеем с нашите усилия за насърчаване на опазването на тигрите в световен мащаб.“

Роден през 2009 г. в Чехия и получил името Путин, тигърът е живял в зоопарк в Дания шест години, преди да пристигне в Минесота. Той е оставил генетично наследство – баща е на множество амурски тигри, разпределени в зоологически градини по цял свят.

Путин, който живее в зоопарка в Минесота от 2015 г., беше подложен на профилактичен здравен преглед, който предвиждаше събиране на семенни проби за подпомагане на усилията за размножаване по препоръка на Асоциацията на зоологическите градини и аквариуми (AZA). Размножаването и събирането на семенни проби са от решаващо значение за световно застрашен вид, какъвто е амурският тигър. В момента има 103 амурски тигъра в зоологически градини в Северна Америка. Учените изчисляват, че по-малко от 500 животни от този вид все още се срещат в дивата природа.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg