Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Почина режисьорът на „Москва не вярва на сълзи“

Владимир Меншов си отишъл след коронавирусна инфекция

Владимир Меншов (1939 - 2021). Снимка: Svklimkin/Уикипедия, CC BY-SA 4.0 - Почина режисьорът на „Москва не вярва на сълзи“

Владимир Меншов (1939 - 2021). Снимка: Svklimkin/Уикипедия, CC BY-SA 4.0

На 81 години почина руският и съветски режисьор Владимир Меншов, съобщава „Мосфилм“. Причина за смъртта му са последствията от коронавирусна инфекция. Видният кинодеец се е заразил с Ковид-19 в края на юни.

„Загубихме скъп приятел, мосфилмовец, отдал на родната киностудия всичките си творчески сили и ярък талант, истински народен режисьор, чиито забележителни филми знаят и обичат милиони хора“, се казва в съобщението на киностудията.

Меншов е роден на 17 септември 1939 г. в Баку. Световна известност получава през 1981 г., когато филмът му „Москва не вярва на сълзи“ получава „Оскар“ в категорията „Най-добър чуждестранен филм“. В същата година той става лауреат на Държавната награда на СССР, а през 1989 г. става народен артист на РСФСР. Известен е и като актьор, а по-младите зрители го познават от участието му във филмите „Дневна стража“ и „Нощна стража“.

„Това е огромно нещастие за мен лично и за цялата страна, за целия рускоговорящ свят, който обичаше, гледаше и ще продължи да гледа и обича филмите на Меншов“, казва пред РИА „Новости“ ръководителят на „Мосфилм“ Карен Шахназаров.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Утехата Вазов

Bookshop 728×90