POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Почина режисьорът на „Таралежите се раждат без бодли“

Димитър Петров създаде някои от най-обичаните детски филми

Режисьорът Димитър Петров с малкия актьор Веселин Прахов на снимачната площадка на „Куче в чекмедже“  - Почина режисьорът на „Таралежите се раждат без бодли“

Режисьорът Димитър Петров с малкия актьор Веселин Прахов на снимачната площадка на „Куче в чекмедже“

Отиде си големият кинорежисьор Димитър Петров, съобщиха от Министерството на културата. Той създаде някои от най-обичаните детски филми и сериали, легендарните „Таралежите се раждат без бодли“, „Куче в чекмедже“, „С деца на море“, „Васко да Гама от село Рупча“.

Петров си отиде на 93. Роден е на 22 октомври 1924 г. в град Рила. Завършва кинорежисура при Отокар Вавра и Иржи Вайс във Филмовата академия за изящни изкуства в Прага през 1951 г. Работи в Студията за игрални филми у нас от 1959 г. до 1990 г. Дебютира като режисьор с филма „Призори“ през 1961 г. Влиза в детското кино две години по-късно с „Капитанът“.

Носител на титлата „заслужил артист“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС