Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Почина режисьорът Някрошюс

Работата му бе високо ценена и у нас - публиката аплодира два негови спектакъла

„Той създаде театър на самобитната сценична метафора, който минава с минимален текст и актьори, а главната роля в спектакъла играят оформлението, режисурата на осветлението, музиката, пластичното решение“, пише критиката за Еймунтас Някрошюс. Снимка: Уикипедия - Почина режисьорът Някрошюс

„Той създаде театър на самобитната сценична метафора, който минава с минимален текст и актьори, а главната роля в спектакъла играят оформлението, режисурата на осветлението, музиката, пластичното решение“, пише критиката за Еймунтас Някрошюс. Снимка: Уикипедия

Ден преди да навърши 66, във Вилнюс внезапно почина прочутият литовски режисьор Еймунтас Някрошюс, съобщава порталът „Балт нюз“. Причините за смъртта му не се посочват. Работата му бе позната и на българската публика.

Някрошюс е смятан за един от най-знаменитите дейци на литовската култура.

Роден е през 1952 г. в селско семейство. На 18 постъпва в Литовската държавна консерватория, а след година се премества в режисьорски клас в Театралната академия. След завършването си започва работа в Каунаския драматичен театър, след това работи във Вилнюския младежки театър. През 1998-а създава своя театър MENOfortas. Докато театърът съществува, в него са поставени около 15 заглавия, най-известни от които стават „Отело“, „Макбет“, „Хамлет“, „Идиот“, „Божествена комедия“.

„Той създаде театър на самобитната сценична метафора, който минава с минимален текст и актьори, а главната роля в спектакъла играят оформлението, режисурата на осветлението, музиката, пластичното решение. Така се раждат спектакли-притчи, в които режисьорът демонстрира виртуозно владеене на сценичното пространство, с ритъм, обем и звук. Фирменият знак на неговия театър са стихиите на огъня и водата. Живият огън, бялата вода от захар, брашно, пясък. Вечно актуалните Пушкин, Гогол, Айтматов и особено Чехов и Шекспир бяха основният драматургически материал на Някрошюс“, пише за режисьора изданието „Кругосвет“.

Първата му работа в Русия е „Вишнева градина“ през 2003 г. по повод 100-годишнината от написването на пиесата и 140-годишнината на Станиславски. Поставял е в Болшой театър.

В България представя два пъти свои постановки – „Квадрат“ в София и „Хамлет“ в Пловдив.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg