Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Почина режисьорът Цветодар Марков

Цветодар Марков (1969 - 2018) - Почина режисьорът Цветодар Марков

Цветодар Марков (1969 - 2018)

След дълго боледуване на 49 г. почина кинорежисьорът Цветодар Марков. Лошата новина бе потвърдена пред „Площад Славейков“ от негови близки. 

Въпреки тежкото си състояние, Марков до последно се бореше да промени статуквото в българското кино. Той бе част от малка група творци, част от Управителния съвет на Съюза на филмовите дейци, която се опита да свали от поста дългогодишния председател на сдружението Иван Павлов заради злоупотреби. Опозицията им не успя, след което Марков напусна УС заедно с останалите, пожелали промяна в Съюза.

Роден през 1969 г. във Варна, Цветодар Марков завършва актьорско майсторство, а през 2001 г. и кинорежисура в НАТФИЗ „Кръстю Сарафов“ при проф. Владислав Икономов. Първият му пълнометражен филм бе „Лов на дребни хищници“ (2010). През 2016-а излезе вторият му пълнометражен филм – „Докато Ая спеше“, заснет за 13 дни. Марков бе режисьор и на някои епизоди на сериала „Революция Z“.

Беше на мнение, че е безобразие да изхарчиш пари, без да направиш продукт, който наистина да се хареса на хората, които са платили за него.

„Лов на дребни хищници“ възприемам като лично извинение към поколението след нас – казва Марков в интервю за „Литературен вестник“. – Извинение за това, че го вкарахме в една ужасяваща гадост, за това, че не можахме да се преборим за по-доброто. В „Ая“ – понеже мина прекалено много време, а надеждата е все по-слаба и за жалост дори не е свързана и с онези, които сега са на 22-23-24 години – погледът ми е насочен към тези, които днес са на 5-6-7 години. Затова и Ая спи, тя е единственото невинно същество, исках поне тя, това малко момиченце, да не вижда гадостта и да се събуди, когато гадостта свърши.“

Поклонението ще бъде на 25 октомври от 13 ч. в столичната църква „Свети Георги“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90