Почина режисьорката проф. Димитрина Гюрова

Дългогодишен педагог, от чиито класове са израснали големи имена на българския театър

Проф. Димитрина Гюрова на церемонията в Министерския съвет, когато получи държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“ за 2019 г. Снимка: БГНЕС  - Почина режисьорката проф. Димитрина Гюрова

Проф. Димитрина Гюрова на церемонията в Министерския съвет, когато получи държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“ за 2019 г. Снимка: БГНЕС

Как ли се е чувствала Димитрина Гюрова, когато през декември 2019-а премиерът Бойко Борисов, десничар и противник на нейната партия, се надвесва над главата ѝ, за да закачи огърлието на наградата „Св. Паисий Хилендарски“ за 2019 г.! Този орден е голяма награда в областта на културата, но съм сигурен, че проф. Гюрова не се е главозамаяла. Тя беше шеф на идеологическия отдел на ЦК на БКП, който наблюдаваше процесите в българската култура, но някак си се чувстваше, че отдава повече душата си на театралната си практика – класа със студенти в НАТФИЗ и постановките ѝ на сцена.

Основното ѝ качество, което ѝ помагаше да контактува успешно и с творци, врагове на нейната идеология, беше страхотното разбиране на човешката психология. Този характер ѝ помагаше, когато режисираше спектаклите си, предимно на сцената на Народния театър и на Варненския театър, към който хранеше симпатия още от седемте години работа в него.

Като споменат името на Димитрина Гюрова, мигновено се сещам за спектакъла ѝ „Ретро“ от руския автор Александър Галин в Народния театър. Беше като музика заради ясно четливите, нежни и внимателни отношения между три жени и един мъж на прага на старостта. На сцената бяха Таня Масалитинова, Иванка Димитрова, Маргарита Дупаринова, Жоржета Чакърова, Любомир Кабакчиев. Актьори, за които нямаше тайни в сферата на човешките чувства и в най-зрелищното показване на тези чувства.

Страхотен майстор на човешката психология беше Димитрина Гюрова! Казвам с дълбко съжаление „беше“, защото проф. Димитрина Гюрова напусна този свят.

ФАНТАСТИКО И УНИЦЕФ

Много класове нейни студенти от НАТФИЗ я боготворят, немалко от тях са вече големи имена в нашето театрално съсловие – Бойка Велкова, Димитър Баненкин, Емил Бонев, Десислава Стойчева, Пенко Господинов, Димитър Рачков, Иван Радоев (син), Герасим Георгиев-Геро, Елен Колева, Леонид Йовчев, Пламен Марков, Екатерина Стоянова, Полин Лалова, Богдан Петканин…

Мир на праха ѝ!

Поклонението ще се проведе на 11 август от 11 ч. в Народния театър.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах