Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Почина режисьорката проф. Димитрина Гюрова

Дългогодишен педагог, от чиито класове са израснали големи имена на българския театър

Проф. Димитрина Гюрова на церемонията в Министерския съвет, когато получи държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“ за 2019 г. Снимка: БГНЕС  - Почина режисьорката проф. Димитрина Гюрова

Проф. Димитрина Гюрова на церемонията в Министерския съвет, когато получи държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“ за 2019 г. Снимка: БГНЕС

Как ли се е чувствала Димитрина Гюрова, когато през декември 2019-а премиерът Бойко Борисов, десничар и противник на нейната партия, се надвесва над главата ѝ, за да закачи огърлието на наградата „Св. Паисий Хилендарски“ за 2019 г.! Този орден е голяма награда в областта на културата, но съм сигурен, че проф. Гюрова не се е главозамаяла. Тя беше шеф на идеологическия отдел на ЦК на БКП, който наблюдаваше процесите в българската култура, но някак си се чувстваше, че отдава повече душата си на театралната си практика – класа със студенти в НАТФИЗ и постановките ѝ на сцена.

Основното ѝ качество, което ѝ помагаше да контактува успешно и с творци, врагове на нейната идеология, беше страхотното разбиране на човешката психология. Този характер ѝ помагаше, когато режисираше спектаклите си, предимно на сцената на Народния театър и на Варненския театър, към който хранеше симпатия още от седемте години работа в него.

Като споменат името на Димитрина Гюрова, мигновено се сещам за спектакъла ѝ „Ретро“ от руския автор Александър Галин в Народния театър. Беше като музика заради ясно четливите, нежни и внимателни отношения между три жени и един мъж на прага на старостта. На сцената бяха Таня Масалитинова, Иванка Димитрова, Маргарита Дупаринова, Жоржета Чакърова, Любомир Кабакчиев. Актьори, за които нямаше тайни в сферата на човешките чувства и в най-зрелищното показване на тези чувства.

Страхотен майстор на човешката психология беше Димитрина Гюрова! Казвам с дълбко съжаление „беше“, защото проф. Димитрина Гюрова напусна този свят.

Много класове нейни студенти от НАТФИЗ я боготворят, немалко от тях са вече големи имена в нашето театрално съсловие – Бойка Велкова, Димитър Баненкин, Емил Бонев, Десислава Стойчева, Пенко Господинов, Димитър Рачков, Иван Радоев (син), Герасим Георгиев-Геро, Елен Колева, Леонид Йовчев, Пламен Марков, Екатерина Стоянова, Полин Лалова, Богдан Петканин…

Мир на праха ѝ!

Поклонението ще се проведе на 11 август от 11 ч. в Народния театър.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg