VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Почина режисьорката проф. Снежина Танковска

Снежина Танковска (1951 - 2020). Снимка: Стопкадър от видео - Почина режисьорката проф. Снежина Танковска

Снежина Танковска (1951 - 2020). Снимка: Стопкадър от видео

На 69 години почина режисьорката Снежина Танковска, изтъкнат педагог, професор по актьорско майсторство и режисура за драматичен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Новината за смъртта ѝ съобщиха от Съюза на артистите.

Кончината на Снежина Танковска бе неочаквана, споделиха пред „Площад Славейков“ нейни близки. Наскоро е постъпила в болница с дребно оплакване и след операция е получила сепсис. Режисьорката до последно е преподавала на студентите си чред онлайн платформа, крояла е планове за бъдещето.

Родена пре3 1951 г. в София, Снежина Танковска завършва режисура при проф. Енчо Халачев във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов” през 1973 г. През същата година дебютира с „Мирандолина” от Карло Голдони в Сливенския театър. Започва да преподава в Театралната аказемия през 1977-а, през 1987-а става директор на Учебния театър във ВИТИЗ, от 1993-а до 2000 г. е зам.-ректор на НАТФИЗ. Придобива титлата професор 1999 г.

Специализирала в областта на сценичните изкуства в ГИТИС, Москва (1975), Лондонски университет (1992 – 1993), има участия в семинари на ЕЛИА по мениджмънт на проекти в областта на културата, Амстердам (1995), притежава Европейска диплома по мениджмънт на културни проекти (2000).

Сред студентите на проф. Танковска има прочути актьори – Деян Донков, Йоана Буковска, Теодора Духовникова, Андрей Баташов (след време неин асистент в НАТФИЗ), Боян Арсов (днес неин асистент в Академията)…

„Сбогом, Учителю, и Благодаря!“, написа актрисата Теодора Духовникова във Фейсбук.

Поставяла е десетки заглавия в театъра – „Ситуация” от В. Розов, „Тримата мускетари” от М. Рехелс, „Меко казано” от В. Петров, „Уста пълна с птици” от К. Чурчил, „Секс, наркотици и рокендрол”, „На живо” от Е. Богосян, „Бумбараш” от А. Гайдар, „Час пик” от Й. Ставински, „Аз диря истината” от Г. Чаталбашев, „Синята стая” от Д. Хеър, „Разбиване”, „На чисто” от Н. Лабют, „Моята скъпа лейди” от И. Хоровац, „Вестникар ли?” от Ив. Вазов, „Водно огледало” от Л. Блесинг, „Прозорец към небето” от Д. Хеър, „Господин Ибрахим и цветята на корана” от Ерик-Еманюел Шмит…

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90