Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Почина Робърт Дауни Старши

Той беше необичаен режисьор, написа синът му Робърт Дауни Джуниър. Снимка: Инстаграм - Почина Робърт Дауни Старши

Той беше необичаен режисьор, написа синът му Робърт Дауни Джуниър. Снимка: Инстаграм

Робърт Дауни Старши, режисьор на сатирата „Putney Swope“ и баща на Робърт Дауни Джуниър, е починал на 85-годишна възраст. Новината за смъртта му съобщи синът му.

„Снощи татко почина спокойно в съня си, след като години наред търпеше опустошителните ефекти на паркинсона. Той беше необичаен режисьор, оптимист докрай. По изчисления на мащехата ми двамата са в щастлив брак „малко над 2000 години“, написа Дауни Джуниър в Инстаграм.

Робърт Джон Елиас е роден в Ню Йорк в семейството на моделката Елизабет Маклолин и Робърт Елиас, мениджър на хотели и ресторанти. Фамилията Дауни той приема от втория си баща Джеймс, когато се записва в армията.

Дауни Старши се изявява като актьор и режисьор. Кариерата му като режисьор започва трудно, с няколко нискобюджетни продукции, но през 70-те Дауни – старши е на върха на славата си с филми като „Pound“, в който хора влизат в ролите на кучета за осиновяване, и „Greaser’s Palace“ – историята на живота на Исус, представена като спагети уестърн. Създава няколко филма, които привличат последователи почти като в култ, но световната му популярност идва с „Putney Swope“ през 1969 г. Филмът е сатира на „Медисън авеню“ и последява историята на афроамерикански активист, който получава свободата да прави каквото прецени в една рекламна агенция.

Като актьор Дауни се снима в „Буги нощи“ (1997), „Магнолия“ (1999) и „Семеен човек“ (2000).

Сред актьорите, с които режисьорът работи, е и синът му – през 1990 г. Дауни Джуниър се снима в „Too Much Sun“ заедно с Алън Арбъс, Ерик Айдъл и Ралф Макио.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg