VivaPay

Почина роклегендата Литъл Ричард

Литъл Ричард на фестивал в Тексас през 2007 г. Снимка: Анна Блекър/Уикипедия - Почина роклегендата Литъл Ричард

Литъл Ричард на фестивал в Тексас през 2007 г. Снимка: Анна Блекър/Уикипедия

Легендарният рокпевец Литъл Ричард почина на 87 години, съобщава списание „Ролинг Стоун”, позовавайки се на сина на музиканта Дани Пениман. Причината за смъртта му не е обявена.

Роден като Ричард Уейн Пениман, Литъл Ричард е един от създателите на рокендрола. Често нарича себе си „архитект“ на този жанр. Той е и един от първите музиканти, чиито имена са поставени в Залата на славата на рокендрола.

Първият му хит е песента „Тути фрути“, излязла през 1955 г. Първият му албум „Here’s Little Richard“ излиза през 1957 г. и постига огромен успех.

От 1958 г. до 1962 г. Литъл Ричард се отдава на християнството и спира с музикалните изяви. По-късно се връща към гастролите, изнася концерти във Великобритания, където негова подгряваща група понякога са неизвестните все още „Бийтълс“. През 1977 г. певецът отново прекратява певческата си кариера и задълго се отдава на религията, започва да проповядва и става свещеник.

Америка за България

Литъл Ричард получава „Грами“ за пожизнен принос и участва в президентското встъпване в длъжност на Бил Клинтън през 1992 г. Библиотеката на Конгреса в САЩ добавя „Тути Фрути“ към Националния регистър на записите през 2010 г.

Толкова съм натъжен от новината за смъртта на Литъл Ричард, той беше най-голямото ми вдъхновение в тийнейджърските ми години. Музиката му днес има същата сурова енергия, както в средата на 50-те, когато се изстреля на музикалната сцена – написа във Фейсбук Мик Джагър. – Когато бяхме заедно на турне, наблюдавах движенията му всяка вечер, за да се науча от него как да забавлявам и ангажирам публиката и той винаги беше щедър със съветите си към мен. Той допринесе толкова много за популярната музика. Ще ми липсваш, Ричард. Бог да те благослови.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg