Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Почина роклегендата Литъл Ричард

Литъл Ричард на фестивал в Тексас през 2007 г. Снимка: Анна Блекър/Уикипедия - Почина роклегендата Литъл Ричард

Литъл Ричард на фестивал в Тексас през 2007 г. Снимка: Анна Блекър/Уикипедия

Легендарният рокпевец Литъл Ричард почина на 87 години, съобщава списание „Ролинг Стоун”, позовавайки се на сина на музиканта Дани Пениман. Причината за смъртта му не е обявена.

Роден като Ричард Уейн Пениман, Литъл Ричард е един от създателите на рокендрола. Често нарича себе си „архитект“ на този жанр. Той е и един от първите музиканти, чиито имена са поставени в Залата на славата на рокендрола.

Първият му хит е песента „Тути фрути“, излязла през 1955 г. Първият му албум „Here’s Little Richard“ излиза през 1957 г. и постига огромен успех.

От 1958 г. до 1962 г. Литъл Ричард се отдава на християнството и спира с музикалните изяви. По-късно се връща към гастролите, изнася концерти във Великобритания, където негова подгряваща група понякога са неизвестните все още „Бийтълс“. През 1977 г. певецът отново прекратява певческата си кариера и задълго се отдава на религията, започва да проповядва и става свещеник.

Литъл Ричард получава „Грами“ за пожизнен принос и участва в президентското встъпване в длъжност на Бил Клинтън през 1992 г. Библиотеката на Конгреса в САЩ добавя „Тути Фрути“ към Националния регистър на записите през 2010 г.

Толкова съм натъжен от новината за смъртта на Литъл Ричард, той беше най-голямото ми вдъхновение в тийнейджърските ми години. Музиката му днес има същата сурова енергия, както в средата на 50-те, когато се изстреля на музикалната сцена – написа във Фейсбук Мик Джагър. – Когато бяхме заедно на турне, наблюдавах движенията му всяка вечер, за да се науча от него как да забавлявам и ангажирам публиката и той винаги беше щедър със съветите си към мен. Той допринесе толкова много за популярната музика. Ще ми липсваш, Ричард. Бог да те благослови.

https://youtu.be/LVIttmFAzek

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg