Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Почина оперната звезда Дмитрий Хворостовски

Дмитрий Хворостовски почина на 55 години. - Почина оперната звезда Дмитрий Хворостовски

Дмитрий Хворостовски почина на 55 години.

Дмитрий Хворостовски, един от най-прославените руски оперни певци, е починал нощес, в ранните часове на 22 ноември, в Лондон, където живее от дълго време. Тъжната вест бе съобщена от семейството му на неговата страница във Фейсбук. 55-годишният баритон страдаше от тежко заболяване, съобщава Лента.ру.

Хворостовски е пял в най-добри световни театри: от лондонския „Ковънт Гардън“ и миланската „Ла Скала“ до „Метрополитън“ в Ню Йорк и Мариинския театър в Санкт Петербург.

Роден е в Красноярск, там завършва педагогическо училище и институт по изкуствата. Световно признание му носи победата през 1989 г. в телевизионния конкурс на Би Би Си „Певец на света“, където получава и титлата „най-добър глас“. Дебютира на Запад в Ница, в операта „Дама Пика“ от Чайковски. След това получава покани от всички най-големи оперни театри и фестивали.

Едно от последните му изпълнения бе в Русия, в Болшой театър, през 2014-а  — и първото му участие на най-голямата руска сцена. Около половин година по-късно той трябваше отново да пее там, в операта „Дон Карлос“ от Джузепе Верди, който бе любимият му композитор, но заболяването му попречи.

Америка за България

В края на юни, 2015-а, обяви публично, че страда от тумор в мозъка. Преминава курс на лечение и се завръща на сцената. В края на 2016-а обявява, че се отказва в участие в оперни постановки и ще продължи само с концерти. Последното му излизане пред публика в Русия е през юни 2017-а в родния му Красноярск. Поради влошаване на състоянието му, през септември отменя концерт в Московската държавна консерватория.

Любимец е на публиката в родината си и като изпълнител на популярни руски песни.

https://youtu.be/1YcgjgSvGQo

Colibri april 2017

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg