Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Почина руският дисидент Владимир Войнович, „бащата“ на Иван Чонкин

Изгонен от СССР и лишен от съветско гражданство, критичен и към днешното управление на Русия

В последния си пост във Фейсбук в началото на тази година Владимир Войнович написа: „Комедията „Смъртта на Сталин“ бе забранена в Русия, защото за тези, които я забраниха, Сталин е жив - и това не е комедия“. Снимка: Уикипедия - Почина руският дисидент Владимир Войнович, „бащата“ на Иван Чонкин

В последния си пост във Фейсбук в началото на тази година Владимир Войнович написа: „Комедията „Смъртта на Сталин“ бе забранена в Русия, защото за тези, които я забраниха, Сталин е жив - и това не е комедия“. Снимка: Уикипедия

Съветският и руски писател дисидент Владимир Войнович почина на 86 г. след сърдечен пристъп. За смъртта му съобщи Би Би Си, позовавайки се на информация от негови роднини и приятели в социалните мрежи.

Владимир Войнович е роден през 1932 г. в Таджикска ССР. На 29 години публикува в списание „Новый мир“ първата си повест. Печели популярност с текста на песента за завладяването на космоса „14 минути до старта“. В края на 60-те години Войнович става активен участник в правозащитното движение и изпада в немилост пред съветската власт.

Неговото най-известно произведение е трилогията „Животът и необикновените приключения на войника Иван Чонкин“ – роман, завладяващ със своята палитра от герои, представени с неподправено чувство за хумор, но и плашещ с абсурдността на времето, в което същите тези герои се опитват да оцелеят. Официално изданието излиза първо на Запад, а в СССР се разпространява единствено като самиздат.

През 1980 г. Войнович е изгонен от СССР, а година по-късно е лишен от съветско гражданство. Позволяват му да се върне през 1990 г. И така писателят, прекарал изгнанието си в САЩ, се завръща в Русия.

Освен „Животът и необикновените приключения на войника Иван Чонкин“ сред най-известните произведения на Войнович, написани в съветските му години, са романът „Москва 2042“, а също и повестите „Шапка“ и „Два товарища“. И двете са екранизирани.

След завръщането си в Русия Войнович пише и публикува повестта „Монументална пропаганда“ и автобиографичният роман „Автопортрет. Романът на моя живот“.

След изгнанието си Войнович продължава да се занимава с правозащитна дейност и демонстрира активна политическа позиция. Той подписва писмото в подкрепа на телевизионния канал НТВ през 2001 г., критикува публично военните действия в Чечня през 2003 г. и подкрепя украинската жена военен пилот Надежда Савченко, пленена от руски войници в Източна Украйна. През последните седмици писателят се изказваше критично по повод пенсионната реформа в Русия – и срещу навика на руснаците да приемат мълчаливо решенията на правителството.

В последния си пост във Фейсбук в началото на тази година Владимир Войнович написа:

Комедията „Смъртта на Сталин“ бе забранена в Русия, защото за тези, които я забраниха, Сталин е жив – и това не е комедия“.

Прощаването с Владимир Войнович ще бъде днес, 30 юли, в Москва, в Централния дом на литераторите.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах