Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Почина шеф готвачът Албер Ру, учител на Гордън Рамзи

Той и брат му Мишел правят кулинарна революция във Великобритания с ресторанта си „Гаврошът“

Албер Ру с младия Гордън Рамзи. Снимка: http://www.albertroux.co.uk/ - Почина шеф готвачът Албер Ру, учител на Гордън Рамзи

Албер Ру с младия Гордън Рамзи. Снимка: http://www.albertroux.co.uk/

Френският шеф готвач Албер Ру, ресторантьор и наследник на фамилията кулинари Ру, е починал на 85-годишна възраст, съобщава Би Би Си. Ру, заедно с брат си Мишел, е смятан за готвача, който популяризира френската кухня във Великобритания. Сред най-познатите му ученици е англичанинът Гордън Рамзи.

Двамата братя са родени във Франция, но решават, че ще се развиват на британска територия. Известна популярност в света на кулинарията придобиват през 1967 г., когато отварят ресторанта „Le Gavroche“ (Гаврошът) в Лондон. Пет години по-късно врати отваря и „Waterside Inn“ в ирландския град Брей. През 1982 г. имената им вече са световно познати, след като „Гаврошът“ става първият ресторант на Острова с три звезди „Мишлен“.

Албер си отива почти година след брат си Мишел, който почина на 78-годишна възраст в началото на март 2020 г. След смъртта и на двамата ресторантьори „Гаврошът“ поема Мишел Ру-младши, син на Албер.

Роден във френския департамент Сон е Лоар на 8 октомври 1935 г., Албер Ру започва кариерата си като сладкар чирак на 14-годишна възраст. Служи в армията, пращат го в Алжир, след което Ру става заместник главен готвач в британското посолство в Париж. Там прекарва две години, след което заминава за Обединеното кралство.

„Толкова е тъжно да науча за кончината на тази легенда, на мъжа, който въведе гастрономията във Великобритания – написа Гордън Рамзи в Инстаграм. – В последните 10 години ние споделяхме един и същ офис и днес ще бъде много трудно да извървя тези стълби. Благодаря ти, Албер, за всичко, което ми даде. Бог да е с теб, шеф.

Кулинарният критик на „Обзървър“ Джей Рейнър бе сред първите, които изказаха съболезнования в социалните мрежи. Рейнър нарича Ру „изключителен човек“.

Той остави огромна следа в историята на кулинарията на своята страна мащеха“, пише той и допълва, че шеф готвачите, работили в „Гаврошът“ са „значителна част от съвременната ресторантска култура в Обединеното кралство.“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg