Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Почина шведският писател Хенинг Манкел

Авторът е баща на един от най-известните детективи в литературата – инспектор Валандер

Роден през февруари 1948 г., Манкел е написал десетки пиеси, романи, книги за деца и сценарии. Остава най-прочут обаче с инспектор Валандер – навъсен и мрачен детектив. - Почина шведският писател Хенинг Манкел

Роден през февруари 1948 г., Манкел е написал десетки пиеси, романи, книги за деца и сценарии. Остава най-прочут обаче с инспектор Валандер – навъсен и мрачен детектив.

Шведският писател Хенинг Манкел, известен с поредицата си романи за инспектор Курт Валандер, е починал на 67 години рано сутринта в понеделник в Гьотеборг. Миналата година авторът обяви публично, че има рак, като добави: „безпокойството ми е много дълбоко“.

Трилърите на Манкел, които проследяват приключенията на инспектор Валандер в Швеция и Мозамбик, са основа и за телевизионен сериал с участието на Кенет Брана. Три от романите от поредицата (в оригинал общо дванайсет) са издавани и на български език – „Безлики убийци“, „Петата жена“ и „Защитна стена“. У нас писателят е познат също с „Човекът от Пекин“.

Роден през февруари 1948 г., Манкел е написал десетки пиеси, романи, книги за деца и сценарии. Остава най-прочут обаче именно с Валандер – навъсен и мрачен детектив, чието име писателят избира наслуки от телефонния указател, но което е продадено в повече от 40 милиона екземпляра по цял свят.

Първоначално авторът е несигурен дали да създаде един персонаж, която да се появява отново и отново в книгите му. След два-три романа за него обаче открива „инструмент, който може да е полезен“.

„Исках просто да покажа колко трудно е да си добър полицай – казва Манкел през 2011 г. пред „Дейли Телеграф“ за Курт Валандер. – Но след, мисля, третия роман, говорих с мой приятел и попитах какво заболяване да има героят. Без колебание той отвърна – диабет. И така инспектор Валандер заболя от диабет, а това го направи дори по-популярен. Имам предвид, никога не можете да си представите Джеймс Бонд да си бие инжекция с инсулин, но при Валандер това изглежда напълно естествено.“

Манкел бе женен от 17 години за Ева Бергман, дъщеря на режисьора Ингмар Бергман.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90