Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Почина синът на Професора, Кристофър Толкин

На него дължим достъпа до огромното наследство на великия фентъзи писател

Кристофър Толкин (1924-2020). Снимка: „Tolkien Society“ - Почина синът на Професора, Кристофър Толкин

Кристофър Толкин (1924-2020). Снимка: „Tolkien Society“

Кристофър Толкин, син на знаменития фантаст Джон Р. Р. Толкин – създател на „Властелинът на пръстените“ – е починал на 95-годишна възраст. Тъжната вест съобщи в Туитър попечителският тръст на писателя „Tolkien Society“, който притежава правата върху творбите на Професора.

Кристофър Толкин довърши голяма част от творчеството на баща си след смъртта му през 1973 г. Под неговата редакция са излезли „Силмарилион“, „Недовършени предания“, „Децата на Хурин“, „Берен и Лутиен“… които дават детайлни разяснения за света на Толкин… Автор е и на няколко карти на Средната земя, които и до днес излизат към почти всяко издание на „Властелинът на пръстените“ и „Хобит“.

Кристофър Толкин е роден в Лийдс през 1924 г. като третия и най-млад син на фентъзи писателя и съпругата му Едит. Като малък той, братята и сестрите му израстват с историите на баща им за Билбо Бегинс, които по-късно се превръщат в романа „Хобит“.

В интервю за „Гардиън“ през 2012 г. синът на Кристофър, Саймън, разказва за огромното количество материали, които семейството наследява след смъртта на Професора:

Дядо ми е създал огромно количество материал, който покриваше всичко от историята на боговете до историята на хората, които наричаше силмарили – това бе неговият магнум опус, но така и не видя бял ден, въпреки усилията му да бъде публикуван“.

Кристофър се опитва да подреди десетките тетрадки и разхвърляни записки на баща си, които издава в продължение на 20 години сред кончината на Джон Толкин.

Заслугата за това е почти изцяло на баща ми, който се зае с тази огромна задача. Помня щайгите с листове, които пристигаха у дома и никой не се съмняваше в мащаба на работата, която бе предприел“, разказва Саймън.

Кристофър неуморно работи за запазването на наследството на баща си, но не е доволен от комерсиализацията на творчеството му. Особено критичен е към адаптацията на Питър Джаксън – трилогията „Властелинът на пръстените“ печели редица награди, сред които и „Оскар“, удовлетворява милиони фенове, но не и близките на Професора. В интервю за „Льо Монд“ от 2012 г. Кристофър казва:

Изкормили са книгите и са направи екшън филм за 15 до 25-годишни. Толкин се превърна в чудовище, погълнат от собствената си популярност и пропит от абсурдността на нашето време. Комерсиализацията е отнела естетическите и философските послания на творбата“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90