Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Почина скулпторът Маргарита Пуева

Голям творец с неподражаем авторски почерк, определят я от СБХ

Маргарита Пуева е един от осемте носители на наградата „Хенри Мур“ в света (1987), единствената българка.  - Почина скулпторът Маргарита Пуева

Маргарита Пуева е един от осемте носители на наградата „Хенри Мур“ в света (1987), единствената българка.

Почина скулпторът Маргарита Пуева, забележителен творец с оригинален стил и неподражаем авторски почерк, съобщиха от Съюза на българските художници. От семейството ѝ, цитирано от БНР, споделиха, че е рисувала до последния си дъх.

Маргарита Пуева е родена през 1950 година. Тя е един от осемте носители на наградата „Хенри Мур“ в света (1987), единствената българка. След получаване на наградата е поканена в престижния „Маргам парк”, където прави голяма скулптура от дъб „Жена с куче”.

Приета е във Великотърновския университет, специалност „Живопис“, но афинитетът ѝ е към скулптурата, неин преподавател там е проф. Ненко Маров. Първото участие на Маргарита Пуева е в националната изложба в Габрово „Човекът и труда”, където представя своята дипломна работа – двете композиции „Момиче с лента” и „Момиче с обръч”. По-късно и двете са откупени от Община Перник, отлети от бронз и монтирани в градския парк.

Маргарита Пуева е забелязана от единствения по онова време галерист Веселин Досев. В галерията на ул. „Раковски” в София тя прави две самостоятелни представяния през 1987 и 1989 г. Освен участия във всички престижни национални прояви в България, тя прави изложби и в чужбина. Взема участие в многобройни наши и чужди симпозиуми по скулптура.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

През октомври 1989 г. нейната работа „Жена с птица” е представена на търг в известната акционна къща „Сотбис”. От 1990 г. живее и работи в Германия, където немските галерии „Кюн” и „Ер” излагат нейни произведения, които веднага се купуват.

През 2003 г. открива своя собствена галерия „Пуева” в Дюселдорф.

Творбите ѝ са излагани в повече от 20 страни по света и са притежание на много музеи и частни колекции, а участвайки в почти всички големи форуми за изящни изкуства, работите ѝ са отличени с много международни награди. Наскоро издаде биографичната си книга „Поклон пред кралицата”.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах