Софийска филхармония МЕГАБОРД

Почина скулпторът Ставри Калинов

Ставри Калинов (1944 - 2023) - Почина скулпторът Ставри Калинов

Ставри Калинов (1944 - 2023)

Почина един от популярните български скулптори Ставри Калинов, съобщиха от Съюза на българските художници.

Роден през 1944 г. във Видин, Калинов завършва специалност „Дърворезба“ в Националната художествена академия през 1977 г.

Първата му самостоятелна изложба в България е през 1980 г. След това Калинов излага в Югославия, Италия, Австралия, Германия, Испания, Великобритания, Франция, САЩ, Швейцария, Белгия.

Прави скулптурни портрети на Васил Левски, Жул Паскин, Джон Атанасов, Борис Христов, Николай Гяуров и други известни българи. Рисува икони. Автор е на множество статуетки за фестивали и конкурси, сред които за фестивала „Златна Месемврия“ и за литературната награда „Балканика 2006“. Негова е скулптурата „Истината за перото“ в градинката пред БТА в София.

Негова статуетка на ктиторите на Боянската църква Константин и Елена е дарена на папа Йоан Павел II от вицепрезидента на България Тодор Кавалджиев. През 2006 г. на входа на стария Несебър е издигната 10-метровата творба на Ставри Калинов „Статуята на рибаря“, превърнала се в символ на града.

Поклонението ще бъде на 16 септември 2023, събота, от 12 ч., столичния в храм „Св. Седмочисленици“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg