Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Почина Слав Бакалов, художник, аниматор, режисьор…

Отиде си първият и единствен българин, спечелил „Златна палма“ от Кан

Слав Бакалов (1945 - 2019). Снимка: Министерство на културата - Почина Слав Бакалов, художник, аниматор, режисьор…

Слав Бакалов (1945 - 2019). Снимка: Министерство на културата

Отиде си художникът Слав Бакалов, съобщиха от Съюза на българските филмови дейци. Той бе творец и артист с разностранни интересни и много таланти, първият и засега единствен българин със „Златна палма“ от Кан – спечели я през 1985 г. с късометражния анимационен филм „Женитба” (по сценарий на Румен Петков).

Слав Бакалов е роден на 6 юли 1945 г. Завършва Софийската художествена школа (1964 г.) и Държавния киноинститут (ВГИК) в Москва (1975 г.). Работи като арт директор и режисьор в Студия за анимационни филми – „София“ (1974/89), а от 1988-а до 1990 г. е начело на отдела за анимация на Cadence, Студия за игрални филми „Бояна“ (1988/90).

Освен аниматор с десетки международни награди и 50 анимационни филма между 1975 и 1989, той бе още сценарист, документалист, автор на четири книги и талантлив художник с оригинален стил и над 30 самостоятелни изложби – последните десетина от тях в столичната галерия „Ракурси”.

През 2008 г. Слав Бакалов дебютира и като театрален режисьор с постановка па пиесата на Дейвид Мамет „Ноември” в Сатиричния театър.

Поклонението пред художника е на 19 октомври 2019 г. от 14 ч., в църквата „Възнесение Господне”, на бул. „Ситняково”, срещу румънското посолство.

Паметта му ще бъде почетена с прожекции на много от анимационните му филми в столичното кино „Одеон“ в понеделниците на ноември.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС