Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Почина слоницата от Софийския зоопарк

Артайда бе сред любимците на посетителите

Артайда винаги събираше голям брой посетители. Снимка: Софийски зоопарк - Почина слоницата от Софийския зоопарк

Артайда винаги събираше голям брой посетители. Снимка: Софийски зоопарк

Артайда, индийската слоница от зоопарка в София и най-възрастното животно в градината, е починала, съобщиха от институцията. Артайда е била на преклонните за вида си 58 години. След кончината ѝ зоопаркът остава без слон, но към момента води преговори с Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите за получаването на индийски слонове в близко бъдеще.

Артайда бе сред любимците на посетителите и се бе превърнала в емблема на зоологическата градина. Животът ѝ в София продължи 18 години, преди това е била цирков слон. От тази ѝ съдба я спасяват в зоопарка в Гелзенкирхен, но след неуспешната ѝ социализация в тамошното стадо, пристига в столицата.

В последните 10 години за нея са се полагали ежедневни и специализирани грижи под ръководството на световни експерти по отглеждане на слонове в зоопарковете, казват от зоологическата градина. Специално внимание се обръщало на състоянието на краката и на зъбите ѝ. Последният профилактичен преглед на Артайда е бил през декември, когато с термоскенер не са били констатирани отклонения от нормата за възрастни слонове. Постепенно обаче Артайда загубила апетит и започнала да се храни по-малко от обикновено, станала по-трудно подвижна.

В природата индийските слонове живеят около 45 години, а на затворено – около 60-65.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах