Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Почина Спок от „Стар трек“, един от последните жители на Вулкан

Легендарен актьор, незаличим образ за поколения зрители, страстен пушач

Ленард Нимой разкри публично за заболяването си миналата година и публично го отдаде на годините тютюнопушене. - Почина Спок от „Стар трек“, един от последните жители на Вулкан

Ленард Нимой разкри публично за заболяването си миналата година и публично го отдаде на годините тютюнопушене.

Ленард Нимой, прочул се с ролята на Спок в легендарния сериал „Стар Трек“, почина на 83 г. Смъртта е настъпила в петък сутринта, потвърди съпругата на актьора Сюзан. Актьорът бе в краен стадий на хронична обструктивна белодробна болест.

Ленард Нимой бе хоспитализиран по-рано тази седмица. Той разкри публично за заболяването си миналата година и публично го отдаде на годините тютюнопушене – навик, който бил отказал от три десетилетия.

Освен с актьорство Нимой се занимаваше с поезия, фотография и музика, ролята му на Спок стана митична, давайки живот на един от най-незаличимите от съзнанието на кинозрителите образи за последния половин век: свръхинтелигентен, невъзмутим вулканец, с острите му уши и незабравим поздрав: „Живей дълго и просперирай“. В пълнометражния филм, излязъл през 2009-а и заснет по сюжета на сериала, планетата Вулкан е разрушена. Малцина жители на планетата успяват да се спасят, между тях и Спок.

Нимой преподава методология на актьорството през 60-те години на миналия век, когато е избран за ролята на Спок в първия сезон на телевизионния сериал „Стар Трек“. Още тогава той признава, че чувства връзката си с героя изключително силна.

Десетилетия по-късно това се вижда още по-ясно – от заглавията на двете автобиографии на Ленард Нимой – „Аз не съм Спок“ от 1977 г. и „Аз съм Спок“ от 1995 г.

Актьорът изигра ролята на стария Спок и в „Стар Трек XI“ – като в крайна сметка неговото участие там се оказа едно от малкото неща, които феновете на поредицата харесаха действително във филма.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg