Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Почина Спок от „Стар трек“, един от последните жители на Вулкан

Легендарен актьор, незаличим образ за поколения зрители, страстен пушач

Ленард Нимой разкри публично за заболяването си миналата година и публично го отдаде на годините тютюнопушене. - Почина Спок от „Стар трек“, един от последните жители на Вулкан

Ленард Нимой разкри публично за заболяването си миналата година и публично го отдаде на годините тютюнопушене.

Ленард Нимой, прочул се с ролята на Спок в легендарния сериал „Стар Трек“, почина на 83 г. Смъртта е настъпила в петък сутринта, потвърди съпругата на актьора Сюзан. Актьорът бе в краен стадий на хронична обструктивна белодробна болест.

Ленард Нимой бе хоспитализиран по-рано тази седмица. Той разкри публично за заболяването си миналата година и публично го отдаде на годините тютюнопушене – навик, който бил отказал от три десетилетия.

Освен с актьорство Нимой се занимаваше с поезия, фотография и музика, ролята му на Спок стана митична, давайки живот на един от най-незаличимите от съзнанието на кинозрителите образи за последния половин век: свръхинтелигентен, невъзмутим вулканец, с острите му уши и незабравим поздрав: „Живей дълго и просперирай“. В пълнометражния филм, излязъл през 2009-а и заснет по сюжета на сериала, планетата Вулкан е разрушена. Малцина жители на планетата успяват да се спасят, между тях и Спок.

Нимой преподава методология на актьорството през 60-те години на миналия век, когато е избран за ролята на Спок в първия сезон на телевизионния сериал „Стар Трек“. Още тогава той признава, че чувства връзката си с героя изключително силна.

Десетилетия по-късно това се вижда още по-ясно – от заглавията на двете автобиографии на Ленард Нимой – „Аз не съм Спок“ от 1977 г. и „Аз съм Спок“ от 1995 г.

Актьорът изигра ролята на стария Спок и в „Стар Трек XI“ – като в крайна сметка неговото участие там се оказа едно от малкото неща, които феновете на поредицата харесаха действително във филма.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах