POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Почина Светлин Русев

Фактор в българската култура в продължение на повече от 40 години

Светлин Русев (1933 - 2018). Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков - Почина Светлин Русев

Светлин Русев (1933 - 2018). Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков

На 84 години почина Светлин Русев. Новината за смъртта му е потвърдена пред Нова телевизия от Вежди Рашидов, председател на Комисията по култура и медии. Потвъждение на вестта „Площад Славейков“ получи от Валентин Старчев и Георги Йорданов, близки на Русев.

Художникът е издъхнал в дома си. Смъртта му е била неочаквана, по думите на Старчев причина за кончината на Русев е „сърдечен проблем“. И той, и другият близък приятел на художника – бившият министър на културата Георги Йорданов – твърдят, че Светлин Русев не е имал оплаквания за здравето си. Преди две години художникът постъпи в болница в прединфарктно състояние.

Пред „Площад Славейков“ Йорданов сподели, че двамата с Русев са се видели вчера, на 25 май, и са обсъждали предстоящата изложба на живописеца. Всяка година на рождения си ден (14 юни) той открива изложба.

Светлин Русев бе фактор в българската култура в продължение на повече от 40 години.

Роден е през 1933 г. в плевенското село Върбица. Завършва живопис в Художествената академия през 1959 г. при проф. Дечко Узунов, където по-късно сам става преподавател, професор е от 1975-а. Член е на БКП от 1971 г., а на ЦК на БКП в периода 1976 – 1988. Председател е на Съюза на българските художници в периода 1973 – 1985 г. Между 1982-а и 1984 г. е първи заместник-председател на Комитета за култура. От 1985 до 1988 г. е директор на Националната художествена галерия. Носител на държавното звание „народен художник“. Депутат е в редица Народни събрания до 1989 г. и с листата на БСП в Седмото Велико народно събрание през 1990 г. По това време е член на Висшия съвет на БСП.

По време на тоталитарния режим Светлин Русев бе сред най-важните фигури на родната арт сцена. Като един от приближените на Людмила Живкова, той ръководеше художествените процеси в страната и реално, и неформално. След промените художникът продължи да бъде най-влиятелната фигура в изкуството, в арт средите бе наричан „сив кардинал“.

Светлин Русев бе състудент с Христо Явашев-Кристо в Художествената академия. Пред „Площад Славейков“ преди време той сподели, че за 80-годишнината си Кристо му пратил каталог с автограф по брат си Стефан.

Вижте още: СВЕТЛИН РУСЕВ ЗА СВОЯ СЪСТУДЕНТ КРИСТО: ТОЙ Е  ДРУГА ПЛАНЕТА

Русев притежаваше една от най-ценните и представителни лични колекции с изобразително изкуство, но той бе посредник и търсен специалист и за сбирките на другите големи колекционери. Неговата Ателие-колекция „Светлин Русев“ е събрана в резултат на възможностите, които е имал, докато е бил в управлението на художествения живот у нас преди промените, а тогава легален пазар на картини у нас не съществуваше. Преди 10 ноември той е сред малцината, които са могли да колекционират изкуство. В сбирката му присъстват безценни платна на Владимир Димитров-Майстора, Васил Стоилов, Андрей Николов, Златю Бояджиев, Илия Петров, Елиезер Алшех, Бенчо Обрешков, Димитър Казаков, Никола Маринов, Екатерина Савова-Ненова, Владимир Рилски, Александър Поплилов, Найден Петков, Магда Абазова… Колекцията му е със значимостта на национална.

Светлин Русев е куратор на сбирката, наредена в Националната галерия „Квадрат 500“.

Вижте още: КВАДРАТ 500: МАГНУМ ОПУС НА СВЕТЛИН РУСЕВ

Той бе сред най-активните защитници на паметника „1300 години България“, дело на скулптора Валентин Старчев.

Вижте още: СВЕТЛИН РУСЕВ: ПАМЕТНИКЪТ ПРЕД НДК НЕ БИВА ДА СЕ БУТА

Една от последните му публични появи у нас бе през март тази година, когато бе открита изложбата на Съюза на българските колекционери в галерията на СБХ на „Шипка“ № 6. Голяма част от платната в експозицията бяха част от личната колекция на Светлин Русев. На 10 април той откри самостоятелна изложба в Галерията на изкуствата на скулптора Зураб Церетели в Москва.

Някои от интервютата на художника:

СВЕТЛИН РУСЕВ: КОМУНИЗМЪТ СИ ОТИДЕ ВЕДНАГА СЛЕД 9 СЕПТЕМВРИ

СВЕТЛИН РУСЕВ: ДВОРЕЦЪТ СТАВА ЗА МУЗЕЙ НА КОЛЕКЦИОНЕРИТЕ, И ТО КАКЪВ!

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90