Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Почина театралният колос Питър Брук

Питър Брук през 2018 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Почина театралният колос Питър Брук

Питър Брук през 2018 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 97 г. почина знаменитият британски театрален режисьор Питър Брук, съобщава „Гардиън“.

Превърнал се в емблематичен със своя подход в режисурата, неговият „жив“ театър, изчистен от фалша и шаблона, бе посрещан с овации както от най-претенциозната публика в Лондон, тaкa и в села в Африка.

Брук се е доказал като визионер с адаптациите си на заглавия като „Сън в лятна нощ“ от 1970 г., изненадващо с решението му да включи в постановката балетни и циркови елементи и с декори, сред които трапец и кокили. В спектaклите си той е режисирал актьори като Лорънс Оливие, Пол Скофийлд, Ейдриън Лестър и Наташа Пари, която по-късно става негова съпруга.

Постановките му бяха позитивно посрещани и заради смелото за времето си решение за актьорски състав без оглед на цвета на кожата, посочвa „Гaрдиън“.

Наред с театралната си кариера той бе aктивен и като граждански активист – поставя „US“, спектакъл в знак на протест срещу войнатa във Виетнам, участва в режисьорския състав на експериментална продукция, пресъздаваща мита за Прометей и стои зад 9-часова версия на санскритския епос „Махабхарата“ (1989).

Критиците описват работата му като „театрално гурме“, защото „готви със сметана, кръв и подправки“, пише Кенет Тайнън.

Брук се изявява и в киното, известна е адаптацията му от 1963 г. на „Повелителят на мухите“ от Уилям Голдинг. Постaвя още и нa оперна сцена – „Кармен“ и „Вълшебната флейта“.

Режисьорът е роден в Лондон на 21 март 1925 г. и само на 7 решава да пресъздаде „Хамлет“ в 4-часов спектакъл пред родителите си. Завършва в колежа „Magdalen“ в Оксфорд и не след дълго е поканен да постави „Саломе“ в „Ковънт Гардън“. Дизайнът на продукцията е на Салвадор Дали. За един от върховете в кариерата му се приема „Крал Лир“ от 1962 г. с участието на Пол Скофийлд. Спектакълът е създаден в Кралския Шекспиров театър четири години, след като Брук е поканен за кодиректор на театъра в партньорство с Питър Хол.

Брук е командор на Британската империя от 1965 г., рицар от Ордена на кавалерите на честта от 1998 г., офицер от 1995 г. и командор от 2013 г. на Ордена на почетния легион.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg